Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Export de bunuri. Cum procedam cu decontul de TVA si justificarea scutirii de taxa?

Data aparitiei: 18 Februarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
export de bunuridecont TVAcomisionar vamalEORIdecontul de TVAexport


Analiza urmatoare se refera la situatia in care, la un export de bunuri catre Republica Moldova, firma a obtinut EORI, iar un comisionar vamal se ocupa de formalitatile vamale. In afara de declararea sumelor in decontul de TVA 300 la randul 3, stabilim ce alte obligatii declarative sunt necesare pentru un export.

Atentie: Exportul se declara in decontul de TVA 300 pe rindul 14 numit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decit cele de la rd. 1-3" si nu pe rindul 3. Rindul 14 face parte din capitolul " Livrari de bunuri / prestari de servicii in interiorul tarii si exporturi" din decontul de TVA.

Conform instructiunilor de completare a decontului de TVA, aprobate prin OPANAF 1790/2012, pe rindul 14 se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vinzari, pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare sau in perioade fiscale anterioare, privind:
- baza de impozitare pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii scutite cu drept de deducere, prevazute la art. 143 alin. (1), art. 144 ºi 1441 din Codul fiscal.

La art. 143 alin. (1) lit. a) din codul fiscal se mentioneaza ca sint scutite livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Comunitatii de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau (adica exportul).
 
Exportul nu se declara in D390, nu se declara in intrastat si nici in 394 (evident). Exportul nu suporta alte obligatii declarative.
 
Insa trebuie avute in vedere prevederile referitoare la justificarea dreptului de deducere a TVA in cazul exportului de bunuri (cota zero), conform Instructiunilor aprobate prin OMFP 2222/2006, modificate si completate prin OMFP 2230/2011. In cadrul acestor instructiuni, la art. 2 ali. (2) se mentioneaza documentele necesare pentru justificarea scutirii de tva pentru exporturi, si anume:

- factura - completata conform art. 155 alin. (19) din codul fiscal;
-  certificarea incheierii operatiunii de export de catre biroul vamal de export sau, dupa caz, notificarea de export certificata de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronica;


sau
- exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaratie de export pe suport hirtie, certificat pe verso de biroul vamal de iesire;
- documentele din care sa rezulte ca transportul este realizat de furnizor ori in numele sau, cum sint: documentul de transport, comanda de cumparare, de vinzare sau contractul, documentele de asigurare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X