Vom analiza mai jos cazul unei societati din Romania, platitoare de TVA, desfasoara comert electronic. Marfa pleaca de la un furnizor din alt stat UE catre SUA. Vom vedea in ce masura societatea din Romania va emite factura cu TVA, in conditiile in care nu detine niciun document de transport.
Solutia consultantului:
Avand in vedere faptul ca bunurile nu sunt livrate de pe teritoriul Romaniei, operatiunea este neimpozabila pe teritoriul Romaniei, fara a fi considerata:
- operatiune scutita cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 alin. (1) din Codul fiscal.
Exportul este operatiunea economica pentru care este obligatorie intocmirea declaratiei de export care se depune la biroul vamal in a carui raza de competenta se afla sediul exportatorului sau locul in care marfurile sunt ambalate sau incarcate in vederea exportului.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Cartea verde a contabilitatii
- operatiune taxabila.
Astfel, societatea din Romania emite factura fara sa colecteze TVA, prin inscrierea mentiunii "neimpozabil in RO". In situatia in care pentru aceasta operatiune care are locul pe teritoriul Germaniei firma din Romania nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din Germania, valoarea acestei livrari se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 care se depune in Romania la randul 3 denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal".
Practic, operatiunea reprezinta d.p.d.v. al TVA un export de bunuri efectuat pe teritoriul Germaniei pentru care trebuie respectate prevederile legislatiei fiscale aplicabile in Germania.
In alta ordine de idei, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, desi firma din Romania comunica furnizorului din Germania un cod valid de TVA emis de catre autoritatile romane, achizitia bunurilor respective de la furnizorul din Germania nu se incadreaza in categoria achizitiilor intracomunitare de bunuri pentru care este obligatorie:
- aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427;
- raportarea prin declaratia cod 390 VIES.
In acest context, am in vedere definitia achizitiei intracomunitare de bunuri de la articolul 130^1, alineatul 1, conform careia achizitiile intracomunitare se refera la "bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.".
Referitor la locul A.I.C., prin art. 132^1 alin. (1) se reglementeaza in mod expres faptul ca locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
Valoarea achizitiei de bunuri astfel efectuata se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 26 denumit "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile".