Nimeni nu poate contesta faptul ca in ultimele saptamani controalele din partea ANAF au intrecut cu mult media inspectiilor derulate in alte intervale de timp.
In prima instanta, a fost modificata in acest an, la 28 ianuarie, mai exact, OUG 28/1999. Guvernul a emis astfel Ordonanta de urgenta (OUG) 10/2015 prin care stabileste cum va functiona loteria fiscala si prin care modifica si OUG 28/1999 privind ultilizarea caselor de marcat, asa cum aminteste Zf.ro intr-o analiza a schimbarilor de la acest inceput de an in ce priveste casele de marcat.
La 27 februarie se publica in Monitorul Oficial Ordinul 218 al Ministerului Finantelor de punere in practica a modificarilor aduse de OUG 10/2015 ordonantei 28/1999 referitoare la procedurile de sigilare a agentilor economici a caror activitate a fost suspendata, aminteste aceeasi sursa. Potrivit noilor reglementari, scrie Zf.ro, o unitate este inchisa daca nu emite bon fiscal pentru toate bunurile sau serviciile prestate, nu sunt emise bonuri cu valoare reala sau nu exista documente justificative pentru toate sumele intrate sau scoase din casele de marcat.
In continuare, la 1 martie, intra in vigoare OUG 10/2015 care pregateste astfel premisele valului de controale care demareaza la 15 martie cand Directia Antifrauda a ANAF porneste sirul controalelor la agentii economici si unitatile in randuri carora vor fi puse sigilii pentru suspendarea activitatii pe o perioada cuprinsa intre una si trei luni.
Considerand ca activitatea a fost suspendata pentru sume derizorii, reactiile din partea mediului de afaceri nu intarzie sa apara astfel ca, la 31 martie, in urma obiectiilor comerciantilor privind sanctiunile disproportionate in raport cu faptele, sunt anuntate noi modificari in legislatie, urmand ca ANAF sa suspende activitatea unei firme numai daca diferentele nefiscalizate nu depasesc 300 lei.
La aceeasi data, presedintele Klaus Iohannis declara ca activitatea Fiscului seamana cu cea a unui pendul, adaugand: "La modul concret, cred ca este foarte bine sa intrebati chiar la ANAF cum vad ei chestiunea si daca dumnealor cred ca o tara fara firme poate sa functioneze".

Examen Consultant Fiscal 2025

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
In replica, seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a precizat ca o tara nu poate functiona nici cu evaziune fiscala, amintind ca ANAF a colectat un miliard de euro din combaterea marii evaziuni.