In cazul in care societatea opteaza pentru un exercitiu financiar diferit fata de anul calendaristic, se depun doua rapoarte? Care sunt termenele de depunere?
Potrivit prevederilor art.6 din OMFP 65/2015 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la 31 decembrie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in conditiile prevazute in anexa nr. 2 sau 3, dupa caz.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Entitatile intocmesc raportari contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa pentru acestea, cu respectarea prevederilor legii contabilitatii.
La intocmirea situatiilor financiare anuale sunt avute in vedere atat prevederile reglementarilor contabile aplicabile, cat si prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.878/2010 privind intocmirea situatiilor financiare anuale de catre entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea contabilitaţii nr. 82/1991.
 Potrivit prevederilor art.16 alin. (3) din Codul fiscal, primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal. Contribuabilii comunica organelor fiscale teritoriale modificarea anului fiscal, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul anului fiscal modificat.
Potrivit art.27 alin. 6 din Legea 82/1991, persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, au urmatoarele obligatii:
  a) sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in conditiile prevazute la art. 37;
  b) sa instiinteze in scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales. Persoanele nou-infiintate depun instiintarea respectiva in termen de 30 de zile calendaristice de la data infiintarii.
Potrivit prevederilor art. 37 , pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional al statului, Ministerul Finantelor Publice poate solicita persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) - (4) sa depuna, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv a anului calendaristic, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice o raportare contabila anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.
In concluzie se depune o raportare contabile aferenta anului calendaristic si o situatie financiara anuale pentru exercitiul financiar ales , care, in primul an modificat va include ºi perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal.
Adica daca ati optat ca exercitiul financiar sa fie 01.05.2014-30.04.2015 , situatia financiara va cuprinde in primul an modificat si soldurile pentru perioada 01.01.2014-30.04.2014, iar situatia se va depune in termen de 150 zile respectiv pana la data de 27 09.2015.
Pentru situatiile financiare intocmite incepand cu al doilea exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, vor respecta formatul prevazut pentru acestea in reglementarile contabile aplicabile.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a contabilitatii
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In concluzie termenul de depunere este de 150 zile in cazul raportarilor incheiate  la 31.12.2014 respectiv 150 zile de la incheierea exercitiului financiar ales in cazul situatiilor financiare anuale.
In situatia in care optati anul acesta , nu trebuie sa depuneti doua raportari contabile, se va depune numai situatiile financiare incheiate la 31.12.2014. In anul 2016 veti depune doua raportari, respectiv raportarea contabila la 31.12.2015 si situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar ales.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal
Â