In perioada urmatoare, circa 1.000 de intreprinderi nou-infiintate si alte intreprinderi extrem de inovatoare vor primi, in cadrul unei noi etape de finantare, granturi in valoare de 100 de milioane de euro din partea parteneriatului public-privat pentru internetul viitorului. Ajutorul este menit sa contribuie la dezvoltarea de aplicatii si alte servicii digitale, in domenii precum transportul, sanatatea, sistemele de fabricatie inteligente, energie si mass-media.
Doamna Neelie Kroes, vicepresedinta a Comisiei Europene, a declarat: "in decembrie anul trecut, la Paris, in cadrul conferintei "Le Web", am promis intreprinderea unor actiuni, iar acum acestea se materializeaza. In Europa avem nevoie de mai multa inovare si de o economie mai digitala, iar primul pas este asigurarea unui ecosistem mai bun pentru noile intreprinderi. Ne indeplinim promisiunile."
Aceasta a treia etapa a finantarii in cadrul parteneriatului vizeaza dezvoltarea de noi aplicatii si servicii on-line in diverse domenii. Finantarea va fi canalizata prin 20 de consortii - echipe din ecosistemul digital - care includ: acceleratoare, platforme de finantare participativa, societati financiare cu capital de risc, spatii de colaborare, organizatii de finantare regionala, intreprinderi din domeniul tehnologiei si asociatii de IMM-uri. Consortiile castigatoare vor fi selectate in functie de modul in care intentioneaza sa isi maximizeze impactul economic al finantarii lor la nivelul ecosistemului digital.
Serviciile si aplicatiile se vor construi in jurul tehnologiilor dezvoltate in cadrul programului Comisiei de parteneriat public-privat pentru internetul viitorului.
Context
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Acest anunt de finantare este al treilea si ultimul apel deschis in cadrul parteneriatului public-privat pentru internetul viitorului, lansat in 2011 si care dispune de un buget in valoare de 500 de milioane de euro. Parteneriatul are drept obiectiv sa ajute intreprinderile si guvernele sa valorifice internetul mobil si revolutia datelor si sa stimuleze inovarea si crearea de locuri de munca in industriile digitale ale Europei (a se vedea IP/11/525).
Parteneriatul public-privat pentru internetul viitorului este menit sa faciliteze crearea de infrastructuri si procese operationale mai inteligente, mai eficiente si mai durabile, printr-o mai buna integrare in reteaua de internet si prin dezvoltarea capacitatilor informatice.
Acest parteneriat vizeaza diferite sectoare, cum ar fi transportul, sanatatea, mass-media, sistemele de fabricatie inteligenta si energia, definind posibile modele de afaceri inovatoare pentru aceste sectoare. in cadrul parteneriatului s-au elaborat tehnologii europene unice si s-au creat bazele pentru instrumente si servicii in domenii precum tehnologiile de tip cloud, orasele inteligente, volumul mare de date si internetul obiectelor.
In 2013, au demarat cinci proiecte mari, pentru a valida in mediul real tehnologiile dezvoltate. Platformele sectoriale elaborate in cadrul acestor proiecte vor fi puse la dispozitia IMM-urilor si a antreprenorilor din domeniul internetului pentru a crea diverse servicii si aplicatii.
Aceasta finantare face parte, de asemenea, din initiativa Comisiei StartUp Europe, destinata sa favorizeze si sa conecteze ecosistemele antreprenoriale din Europa pentru a ajuta intreprinderile nou-infiintate din domeniul tehnologiilor nu numai sa se lanseze in Europa, ci si sa continue sa se dezvolte in Europa. Initiativa consta in:
Leaders Club (a se vedea IP/13/262) - un grup independent de fondatori in domeniul antreprenoriatului bazat pe tehnologie, care servesc drept model pentru antreprenorii europeni din domeniul internetului;
- premii si concursuri - Europioneers ii recompenseaza pe doi dintre cei mai buni antreprenori europeni ai anului in domeniul tehnologiei (a se vedea IP/13/359). Tech All Stars identifica cea mai buna intreprindere nou-infiintata din Europa, oferindu-i acces la surse de finantare europeana si facilitandu-i contactul cu antreprenori de succes si alte persoane influente (a se vedea MEMO/13/557);
- crearea de retele - Reteaua acceleratorilor europeni initiaza si faciliteaza crearea unei retele europene de acceleratori de intreprinderi din sectorul internetului;
- incurajarea talentului european in domeniul internetului (prin educatie, precum "cursurile on-line deschise si in masa") - sprijinirea retelelor, programelor si resurselor pentru sisteme de barter, acceleratoare si incubatoare, precum si mentoring.
Sursa: Comisia Europeana