In practica, deseori ne intalnim cu situatii in care sunt livrate anumite bunuri in schimbul altor bunuri sau servicii, cum ar fi: vanzare bijuterii cu aur la schimb, plata arendei in natura, acordare produse de panificatie in schimbul unor cereale s.a.
Vom vedea in continuare care sunt implicatiile fiscale si contabile pentru realizarea acestor schimburi.
Din punct de vedere contabil, pct. 56 alin. (4) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 stabileste ca, in cazul schimbului de active, in contabilitate se evidentiaza distinct operatiunea de vanzare/scoatere din evidenta si cea de cumparare/intrare in evidenta, pe baza documentelor justificative, cu inregistrarea tuturor veniturilor si cheltuielilor aferente operatiunilor. Tratamentul contabil este similar si in cazul prestarilor reciproce de servicii.
Din punct de vedere al TVA, art. 272 din Codul fiscal prevede ca, in cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii in schimbul unei livrari de bunuri si/sau prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata.
Astfel, din punct de vedere contabil si fiscal, in cazul schimbului de bunuri se realizeaza, pe de o parte o achizitie de bunuri care se inregistreaza in contabilitate in conturile de stocuri corespunzatoare si, pe de alta parte, o livrare de bunuri. Dupa inregistrarea celor doua tranzactii – achizitia, vanzarea si scoaterea din gestiune a produselor livrate - se efectueaza compensarea sumelor (401=4111).
Din punct de vedere al TVA fiecare operatiune este tratata distinct, aplicandu-se regimul TVA corespunzator.
O situatie des intalnita in aceasta perioada a anului este plata arendei in natura. In acest caz, respectiv daca plata arendei se efectueaza in natura, din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, au loc urmatoarele operatiuni:
Examen Consultant Fiscal 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
- o prestare de servicii constand in arendarea terenului agricol, efectuata de arendator;
- o livrare de bunuri (produse agricole) reprezentand intreaga contravaloare a arendei sau o parte a arendei datorate arendatorului, efectuata de arendas.
Fiecare operatiune din cadrul acestui schimb este tratata separat, aplicandu-se prevederile Titlului VII din Codul fiscal, in functie de calitatea persoanei care realizeaza operatiunea, cotele si regulile aplicabile fiecarei operatiuni in parte.
In situatia in care arendasul plateste arenda in lei, acesta realizeaza doar achizitia unui serviciu care poate fi scutit de TVA conform art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal sau taxabil, daca arendatorul a optat pentru taxare conform art. 292 alin. (3) din Codul fiscal.