ANAF a transmis un comunicat prin care anunta modificarile propuse in noul proiect de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru modificarea si completarea OPANAF 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si modiifcarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 906 din 12 decembrie 2014, au fost modificate dispozitiile art. 153 din Codul fiscal privind inregistrarea in scopuri de TVA si anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
Potrivit prevederilor modificate ale art. 153 alin. (7^1) din Codul fiscal, criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor cu sediul activitatii economice in Romania infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Pe baza acestor criterii, organele fiscale competente stabilesc daca persoana impozabila justifica intentia si are capacitatea de a desfasura activitate economica, pentru a fi inregistrata in scopuri de TVA. Organele fiscale competente nu vor inregistra in scopuri de TVA persoanele impozabile care nu indeplinesc criteriile stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.
Pentru aplicarea acestor prevederi legale a fost aprobat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 17/2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.
In vederea eficientizarii activitatii la nivelul serviciilor/birourilor/compartimentelor de informatii fiscale, din perspectiva implementarii analizei intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA, Directia generala de informatii fiscale a propus o serie de modificari ale prevederilor acestui act normativ, prin Nota nr. A_DIF 903/28.04.2015, aprobata de conducerea agentiei.
Astfel, se propune introducerea posibilitatii de a propune respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA de catre compartimentul cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice, in ipoteza in care reprezentantul legal al persoanei impozabile nu furnizeaza corect si complet datele si informatiile solicitate si nu clarifica intentia si capacitatea persoanei impozabile, iar aceasta se afla la prima cerere de inregistrare in scopuri de TVA si/sau reprezentantul fiscal nu a fost/nu este subiect al unui raport juridic fiscal, direct sau prin intermediul societatilor la care detine calitatea de asociat si/sau administrator.
De asemenea, se propune extinderea termenului de emitere a deciziei de aprobare/respingere a inregistrarii in scopuri de TVA, de la o zi lucratoare, la 3 zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete, in situatia in care propunerea de aprobare/respingere apartine compartimentului cu atributii in evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice (cazurile prevazute la art. 7 alin. (2) lit. a) si b) din ordin).
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Sursa: ANAF