email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creditarea firmei poate atrage atentia Fiscului. Ce semne trezesc suspiciuni din partea ANAF?

anafevaziune fiscalacreditarefirmaimprumutantifraudaanaliza risc

In anumite situatii, firmele care iau credite se pot trezi in vizorul Fiscului, iar aceasta din motive intemeiate daca ne gandim ca ANAF o sa vrea sa verifice firmele care sunt creditate cu sume foarte mari desi sunt pe pierderi si nu au venituri declarate foarte mari.

In aceasta privinta, intr-o analiza complexa, Gazeta de Sud a explicat metodele prin care, pe de o parte, firmele incearca sa pacaleasca autoritatile si, pe de alta parte, felul in care Fiscul reuseste sa identifice aceste firme care, prin creditari nejustificate, nu fac decat sa obtina sume care se vor incadra ulterior la venituri obtinute din evaziune fiscala.

ANAF efectueaza in astfel de situatii o analiza de risc, urmata de controale in cazul in care sunt identificate unele inadvertente in declaratii.

"Dar unul dintre facturii care pot concura la verificarea firmei de catre cei de la Activitatea de Inspectie Fiscala (AIF) din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Dolj este acela ca administratorul sau asociatii fac abuz in a-si imprumuta firmele, pentru ca acestea sa aiba lichiditati pentru a-si plati furnizorii sau chiar pentru plata impozitelor catre stat. Desi actiunea administratorilor de a credita firma are loc tocmai pentru ca aceasta sa nu acumuleze datorii catre stat si pentru a fi "la zi“ cu darile catre terti, totul se poate intoarce impotriva proprietarilor firmei, respectiv a administratorului", scrie Gazeta de Sud.


Mihai Antonescu, director executiv al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) Craiova, a explicat pentru aceeasi sursa ca intr-o astfel de situatie poate fi demarat si un control inopinat din partea celor de la Antifrauda daca se constata ca firma a fost creditata ilegal de administrator, adica daca acesta a facut evaziune.


Semnele care dau de banuit ca o firma nu respecta legea se invart in jurul situatiei in care o firma e creditata de detinator sau de administrator cu sume foarte mari.

"Daca isi crediteaza lunar firma cu zeci de mii de lei, atunci ridica semne de intrebare de unde are administratorul bani sa o crediteze. De asemenea, daca firma a avut pierderi timp de trei ani consecutiv, desi cifra de afaceri este deosebit de mare, este un semnal ca o parte din profit poate fi nefiscalizat. Daca administratorul crediteaza firma periodic cu sume mari, atunci se verifica sursa de provenienta a sumelor respective“, a declarat Antonescu pentru Gazeta de Sud.

In unele situatii, aceste creditari devin si o metoda de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala.


Metodele prin care actioneaza Fiscul incep cu analiza de risc si continua cu acele controale amintite mai sus.

"Din analiza de risc se observa neconcordantele din declaratiile depuse, respectiv 390 si 394, dar se descopera in timpul controlului creditari succesive. Legea nu stabileste de la ce suma in sus sa efectuam verificarile, dar efectuam controale daca observam creditari mai mari de 5.000 de lei si care se repeta“, a declarat, pentru aceeasi sursa, Ilie Ioana, sef adjunct al Activitatii de Inspectie Fiscala din cadrul AJFP Dolj.

Fiscul supravegheaza in ce masura imprumuturile sunt restituite persoanelor care au creditat firma, atunci cand exista lichiditati, si se cere ulterior nota care sa justifice banii respectivi, folositi pentru creditarea firmei.

Cei care nu pot justifica sumele sunt verificati mai departe de serviciul care se ocupa de verificarea marilor averi sau catre Antifrauda si serviciul din cadrul ANAF specializat pe controlul persoanelor fizice care au cheltuieli mai mari decât veniturile.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafevaziune fiscalacreditarefirmaimprumutantifraudaanaliza risc


Data aparitiei: 06 Octombrie 2015

Votati articolul "Creditarea firmei poate atrage atentia Fiscului. Ce semne trezesc suspiciuni din partea ANAF?":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 61 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Achizitie intracomunitara facturata eronat: care sunt implicatiile fiscale?

    • O achizitie intracomunitara de bunuri determina, pe langa obligatiile fiscale de declarare, si alte implicatii pentru societatea beneficiara, cum ar fi trecerea la perioada fiscala „luna calendaristica”, prin prisma obligatiei de raportare a TVA prin D300. Ce se intampla, insa, daca furnizorul a stornat factura initiala de livrare intracomunitara, pe motiv ca nu a furnizat bunurile catre cumparator? Mai este obligata societatea beneficiara sa treaca la TVA lunara? Raspunsu...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

  • Ce sunt dividendele, procedura de distribuire si monografia contabila

    • Dividendele reprezinta distribuiri in bani sau in natura, efectuate de o persoana juridica unui participant la capitalul social, drepturi obtinute ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica. Ce sunt dividendele Sunt considerate dividende castigurile obtinute de persoanele fizice din detinerea de titluri de participare, definite de legislatia in materie, la organisme de plasament colectiv si veniturile in bani si in natura...» citeste mai departe aici

  • e-Factura: Modificari aduse de OUG 69/2024

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta contribuabililor interesati, ca prin O.U.G. nr. 69 din 21 iunie 2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul gestionarii si implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si pentru alte masuri fiscale au fost aduse unele precizari privind sistemul e–Factura. e-Factura: modificari...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X