In ultima perioada s-au inmultit inspectiile fiscale efectuate de autoritati asupra contribuabililor, inspectii soldate de foarte multe ori cu majorari de taxe si implicit cu sume aferente dobanzilor si penalitatilor de intarziere pentru aceste taxe calculate suplimentar.
Se remarca din ce in ce mai des anularea dreptului de deducere a TVA de la achizitiile de bunuri si servicii efectuate de societati inregistrate in scopuri de TVA pentru motivul invalidarii din oficiu a codului de TVA detinut de furnizor.
Desigur, efectul este unul devastator, invalidarea din oficiu a codului de TVA al furnizorului anuland dreptul de deducere a TVA de la achizitiile de bunuri si servicii de la acest furnizor in baza art. 11 alin. (1^4) din Codul fiscal.
Acesti furnizori ce au codul de TVA invalid au obligatia sa colecteze TVA si sa o achite la buget iar TVA nu mai este o taxa pe valoarea adaugata ci o taxa pe consum platita, iata, chiar de doua ori.
In cele mai frecvente cazuri, invalidarea codului de TVA este generata fie de nedepunerea declaratiilor fiscale aferente TVA pentru o perioada de 6 luni, fie de neefectuarea de achizitii de bunuri sau servicii ori vanzarea de bunuri sau servicii intr-o perioada de 6 luni, depunandu-se deconturile pe zero ori, mai grav, de identificarea in cazierul fiscal al participantilor la aceasta societate de fapte considerate infractiuni economice.
Desigur, se pune intrebarea "cum reusesc eu cumparator de buna credinta sa ma feresc de o astfel de situatie?". Singura posibilitate disponibila in mod practic este verificarea periodica, pana la inchiderea lunii, a codurilor de TVA detinute de furnizori.
Usor de spus, mai greu de facut in momentul in care avem o societate mare cu sute de facturi de achizitii. insa orice problema are si o solutie. Au aparut softuri specializate ce pot fi conectate la un program de contabilitate ce verifica validitatea codului de TVA in Registrul platitorilor de TVA. Daca totusi nu se poate achizitiona un astfel de soft, putem verifica relatiile cu furnizorii noi agreati si, de ce nu, macar facturile de achizitii cu valoare semnificativa. Este necesar sa depunem putin mai mult efort insa eventualele situatii ce pot genera sume semnificative de plata dublate de accesorii uriase, aceasta speta regasindu-se cu siguranta la penalitatile de nedeclarare aplicabile din 2016.
Cu stima, Registrul de Evidenta Fiscala PFA Cartea Verde a Contabilitatii Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consultant fiscal,
Auditor financiar,
Adrian Benta.