Potrivit reglementarilor aduse de Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, publicata in Monitorul Oficial nr. 547 din 23 iulie 2015, art. 53 stabileste urmatoarele prevederi referitoare indreptarea erorilor materiale din actul administrativ fiscal:
ART. 53 Indreptarea erorilor materiale din actul administrativ fiscal
(1) Organul fiscal poate indrepta oricând erorile materiale din cuprinsul actului administrativ fiscal, din oficiu sau la cererea contribuabilului/platitorului.
(2) Prin erori materiale, in sensul prezentului articol, se intelege orice greseli de redactare, omisiuni sau mentiuni gresite din actele administrative fiscale, cu exceptia acelora care atrag nulitatea actului administrativ fiscal, potrivit legii, sau care privesc fondul actului administrativ fiscal.
(3) In cazul in care, dupa comunicarea actului administrativ fiscal, organul fiscal constata, din oficiu, ca exista erori materiale in cuprinsul sau, acesta comunica contribuabilului/platitorului un act de indreptare a erorii materiale.
(4) In situatia in care indreptarea erorii materiale este solicitata de contribuabil/platitor, organul fiscal procedeaza astfel:
a) daca cererea de indreptare a erorii materiale este intemeiata, emite si comunica contribuabilului/platitorului actul de indreptare a erorii materiale;
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
b) daca cererea de indreptare a erorii materiale nu este intemeiata, respinge cererea printr-o decizie ce se comunica contribuabilului/platitorului.
(5) Actul de indreptare a erorii materiale si decizia de respingere a cererii de indreptare a erorii materiale urmeaza regimul juridic al actului initial si pot fi contestate in conditiile legii in care putea fi contestat actul initial.