email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducerea TVA si a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate din 2016

noul cod fiscal2016deducerea tvacheltuielivehiculeindemnizatie

Incepand cu 1 ianuarie 2016 se aplica prevederile Legii nr. 227/ 2015, in ceea ce priveste deducerea TVA si a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate utilizate de persoanele impozabile atat in scopul desfasurarii afacerii cat si in scop personal.

Conform art. 25, alin. (3), lit. l). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, la calculul profitului impozabil sunt deductibile limitat in cota de 50% ,cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului, platitor de impozit pe profit.

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile la calculul profitului impozabil pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele sunt utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele sunt utilizate de agentii de vanzari si de achizitii ;
3. vehiculele sunt utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele sunt utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele sunt utilizate ca marfuri in scop comercial. Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.


In cazul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente;

Potrivit art. 68, alin.(7), lit.k). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, la persoanele care realizeaza venituri din activitati independente si determina venitul net anual in sistem real sunt nedeductibile la calculul venitului net anual, in cota de 50%, cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul desfasurarii activitatii si a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si nu au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietate sau in folosinta. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile la calculul venitului net anual la persoanele care desfasoara activitati independente, pentru situatiile in care vehiculele se inscriu in una dintre categoriile enumerate mai sus la pct.1 – pct.5. Cheltuielile care intra sub incidenta limitarii dreptului de deducere nu includ cheltuielile privind amortizarea.

In cazul vehiculelor rutiere motorizate, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei care desfasoara activitati independente, care nu fac obiectul limitarii deducerii cheltuielilor, se vor aplica regulile generale de deducere.

La art.76, alin.(4), lit.t). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal se mentioneaza ca, nu sunt impozabile la calculul impozitului pe veniturile din salarii, avantajele sub forma utilizarii in scop personal de catre salariati a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% la angajatori conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l). si art. 68 alin. (7) lit. k). din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Nu se cuprinde in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii ( a CAS, contributiei de asigurari sociale de sanatate, contributiei de asigurari pentru somaj, contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, a fondului de garantare pentru plata creantelor salariale) avantajele salariale constȃnd in utilizarea in scop personal de catre salariati a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% la angajatori, avantaje prevazute la art. 76 alin. (4) lit. t) din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.

Se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice. Restrictia nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.

Nu se limiteaza dreptul de deducere al TVA pentru urmatoarele categorii de vehicule rutiere motorizate:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere al TVA deoarece sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii TVA intrucat sunt utilizate pe destinatiile enumerate mai sus la lit. a).- f). , se vor aplica regulile generale de deducere a TVA, stabilite la art. 297 si art. 299 – 301 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal.


Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj-Napoca

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
noul cod fiscal2016deducerea tvacheltuielivehiculeindemnizatie


Data aparitiei: 25 Noiembrie 2015

Votati articolul "Deducerea TVA si a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate din 2016":
Rating:

Nota: 4.19 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X