Regularizarea rezultatelor inventarierii consta in efectuarea inregistrarilor contabile, pe baza constatarilor si a propunerilor formulate de catre comisia de inventariere prin procesul-verbal de inventariere.
Propunerile cuprinse in procesul-verbal al comisiei de inventariere se prezinta, in termen de 7 zile lucratoare de la data incheierii operatiunilor de inventariere, administratorului, ordonatorului de credite sau persoanei responsabile cu gestiunea entitatii.
Principalele operatiuni contabile sunt:
1. Diferentele cantitative constatate cu prilejul inventarierii generale a patrimoniului sunt regularizate prin:
- compensarea plusurilor cu minusurile de inventar in conditiile permise de lege;
- inregistrarea plusurilor de inventar;
- imputarea minusurilor de inventar persoanelor vinovate si scaderea din gestiune a acestora.
2. Diferentele valorice
Diferentele rezultate in urma evaluarii activelor la inventar la o valoare mai mica decat valoarea la care acestea sunt inregistrate in contabilitate se inregistreaza prin constituirea sau dupa caz majorarea ajustarilor pentru depreciere sau amortizarilor in cazul imobilizarilor corporale si necorporale, sau pentru pierdere de valoare in cazul imobilizarilor financiare si activelor circulante.
Diferentele rezultate in urma evaluarii datoriilor la o valoare mai mare decat valoarea de inregistrare in contabilitate se inregistreaza prin cresterea valorii datoriilor.
Elementele de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii inventariate si inscrise in listele de inventariere sunt preluate in
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale