Discutam, mai intai, de vechile prevederi din Codul fiscal valabil pana la 31 decembrie 2015 in care la articolul 253 se mentiona: "(3^1) In cazul cladirii la care au fost executate lucrari de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, de catre locatar, din punct de vedere fiscal, acesta are obligatia sa comunice locatorului valoarea lucrarilor executate pentru depunerea unei noi declaratii fiscale in termen de 30 de zile de la data terminarii lucrarilor respective".
In noul Cod fiscal se regaseste urmatoarea prevedere referitoare la impozitul local pe care trebuie sa-l plateasca proprietarul pentru modificarile realizate de chirias, potrivit art. 461 alin. (6):
"(6) In cazul extinderii, imbunatatirii, desfiintarii partiale sau al altor modificari aduse unei cladiri existente, inclusiv schimbarea integrala sau partiala a folosintei care determina cresterea sau diminuarea valorii impozabile a cladirii cu mai mult de 25% proprietarul are obligatia sa depuna o noua declaratie de impunere la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta se afla cladirea in termen de 30 de zile de la data modificarii respective, si datoreaza impozitul pe cladiri determinat in noile conditii incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator". In lumina acestor modificari si lipsa prevederilor vechi, stabilim in ce masura chiriasul nu mai este obligat sa notifice proprietarul cu privire la modificarile realizate in spatiu.
Intr-adevar, conform art. 461 alin.(6) din Codul fiscal, in cazul extinderii, imbunatatirii, desfiintarii partiale sau al altor modificari aduse unei cladiri existente, inclusiv schimbarea integrala sau partiala a folosintei, care determina cresterea sau diminuarea valorii impozabile a cladirii cu mai mult de 25%, proprietarul are obligatia sa depuna o noua declaratie de impunere la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data modificarii respective, si datoreaza impozitul pe cladiri determinat in noile conditii incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmatoar.
Notificarea proprietarului cu privire la finalizarea unor astfel de investitii este, asa cum se prevedea si in cuprinsul Codului fiscal in vigoare anii anteriori, o obligatie prevazuta in cuprinsul capitolului care reglementeaza impunerea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor din cadrul titlului privind impunerea veniturilor persoanelor fizice.
Astfel, in raport cu impozitul pe venit, in conformitate cu prevederile art. 84 alin. (1) din Codul fiscal, venitul brut din cedarea folosintei bunurilor se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta. In acest sens, pct. 20 alin. (2) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 84 din Codul fiscal precizeaza ca reprezinta venit brut si valoarea investitiilor la bunurile mobile si imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui detinator legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosintei bunurilor, inclusiv al contractelor de comodat, si care sunt efectuate de cealalta parte contractanta.
In termen de 30 de zile de la finalizarea investitiilor, partea care a efectuat investitia este obligata sa comunice proprietarului, uzufructuarului sau altui detinator legal valoarea investitiei. Proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal are obligatia sa declare la organul fiscal competent valoarea investitiei, in declaratia privind venitul realizat.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari Cartea verde a Contabilitatii varianta online Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Raspuns oferit pentru