Analiza noastra supune atentiei dumneavoastra o societate care inregistreaza 4 ani la rand pierdere (2011- 2014), iar in 2015 obtine profit. Astfel, stabilim cum se va face calculul impozitului pe profit tinand cont de pierderea care trebuie recuperata, care este monografia contabila si daca societatea este platitoare in tot acest timp de impozit pe profit.
Numai daca aveti pierdere fiscala declarata prin formularul 101, puteti sa o luati in calcul la stabilirea profitului impozabil aferent anului 2015. Pierderea fiscala este reglementata la art. 26 din Codul fiscal valabil pana la 31.12.2015 fiind stabilita prin declaratia de impozit pe profit (101) si detaliata la pct. 73 din Normele de aplicare ale Codului Fiscal, unde se precizeaza clar ca aceasta se poate face in ordinea inregistrarii si la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Astfel, conform prevederilor art. 26 alin (1) din Codul fiscal, pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Potrivit alineatului (5), prin exceptie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscala anuala realizata incepand cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
Pierderea fiscala nu se inregistreaza in evidenta contabila; aceasta se inregistreaza doar extracontabil in Registrul de evidenta fiscala pe baza rezultatului contabil influentat de cheltuielile deductibile si nedeductibile, precum si de veniturile impozabile si veniturile neimpozabile si se declara prin Declaratia de impozit pe profit.
Asadar, pierderea fiscala se poate recupera doar din profiturile impozabile.
In schimb pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, si cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie (pct. 423 din OMFP 1802/2014).
Asadar, pierderea fiscala poate fi diferita de pierderea contabila si bineinteles daca din punct de vedere fiscal pierderea nu mai poate fi recuperata, aceasta se recupereaza numai contabil.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Din punct de vedere contabil , impozitul pe profit datorat se inregistreaza prin formula contabila:
691 = 441
Acoperirea pierderilor contabile din profitul anului 2015, se va face in anul 2016
117" Rezultatul reportat" (analitic distinct an 2015(profit)) = 117 " Rezultatul reportat" (analitice distincte ani 2011-2014(perderi)).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar