email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Numar dublu de contestatii la Fisc. S-au saturat oamenii de afaceri si contribuabilii?

contestatiianafplangeriinspectii fiscaliabuzurifisc

Exista, in mod cert, mai multe explicatii pentru faptul ca numarul de contestatii depuse la ANAF a fost anul trecut semnificativ mai mare fata de anul precedent. Contestatiile s-au inmultit, mai exact, de doua ori si jumatate anul trecut. Inspre ce cauze se poate arata cu degetul in aceste conditii?

Numarul total de litigii instrumentate in 2015 si care au avut ca obiect plangeri contraventionale impotriva amenzilor aplicate de Fisc a ajuns la 4.394 fata de totalul de 2.286 inregistrat in 2014. Acestea sunt datele transmise de ANAF si redate de Profit. ro.

Dintre dosarele privind plangeri contraventionale existente in 2014 au fost solutionate 158, iar din cele din 2015 alte 693.

Insa numarul total de contestatii este cu mult mai mare, asa cum prezinta chiar Agentia: "In cadrul Directiei Generale de Solutionare a Contestatiilor cat si a structurilor teritoriale de solutionare a contestatiilor au fost inregistrate, in anul 2014, un numar total de 8.814 contestatii, respectiv 21.168 contestatii in anul 2015".

Luisiana Dobrinescu, avocat specializat in litigii fiscale, a declarat in analiza intocmita de Profit.ro care ar putea fi explicatia pentru numarul semnificativ de mare al contestatiilor facute anul trecut:

“Explicatia privind numarul mare de contestatii in 2015 este ca inspectiile fiscale sunt conduse si se finalizeaza sub presiunea considerabila la care sunt supusi inspectorii, pe de o parte, sa stabileasca obligatii suplimentare pentru a imbunatati incasarile bugetare, iar pe de alta parte ca sa nu fie considerati partizanii contribuabililor si, din acest motiv, sa fie investigati intern. De multe ori, ne spun: “stim ca aveti dreptate, dar contestati, mergeti in instanta", pentru ca se tem pentru statutul lor profesional".

Vorbim, in principiu, nu numai de functionarea greoaie a sistemului, ci si de o modalitate adesea abuziva de a aplica legea. Iar acest lucru se intampla tocmai in baza unor legi care permit fie o interpretare eronata sau la marginea corectitudinii, fie care dau voie unor suprataxari in cazul unor inspecii fiscale, deci a unor abuzuri care nu se pot justifica.

Acelasi avocat explica si un aparent dezinteres pentru solutionare si dialog din partea inspectorilor fiscali, conform sursei amintite mai sus:

“Pentru contribuabili, aceasta situatie produce, in primul rand, frustrarea imposibilitatii de a purta un dialog util, care sa poata produce efecte. Spre exemplu, daca pana in urma cu doi ani in discutiile finale cu contribuabilii, avute la incheierea inspectiilor, erau foarte frecvente situatiile in care se acceptau unele sesizari ale contribuabililor, in ultima vreme nu mai exista niciun interes pentru dialog, ci doar pentru parcurgerea strict procedurala a acestei etape.


Am avut de curand surpriza ca inspectorii fiscali sa nu fie interesati nici macar de indreptarea unor erori de calcul din cadrul raportului de inspectie fiscala. In al doilea rand, aceasta abordare sicaneaza si prejudiciaza contribuabilii, datorita interventiei automate a etapei de executare silita si a duratei lungi a unui proces fiscal, de aproximativ doi ani. De foarte multe ori, contribuabilul se vede nevoit sa apeleze la procedura insolventei".

Asteptam opiniile dumneavoastra pe aceasta tema fie in casuta de comentarii, fie pe pagina noastra de Facebook sau in Grupul Contabililor din Romania!

 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contestatiianafplangeriinspectii fiscaliabuzurifisc


Data aparitiei: 03 Martie 2016

Votati articolul "Numar dublu de contestatii la Fisc. S-au saturat oamenii de afaceri si contribuabilii?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X