email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Numar dublu de contestatii la Fisc. S-au saturat oamenii de afaceri si contribuabilii?

contestatiianafplangeriinspectii fiscaliabuzurifisc

Exista, in mod cert, mai multe explicatii pentru faptul ca numarul de contestatii depuse la ANAF a fost anul trecut semnificativ mai mare fata de anul precedent. Contestatiile s-au inmultit, mai exact, de doua ori si jumatate anul trecut. Inspre ce cauze se poate arata cu degetul in aceste conditii?

Numarul total de litigii instrumentate in 2015 si care au avut ca obiect plangeri contraventionale impotriva amenzilor aplicate de Fisc a ajuns la 4.394 fata de totalul de 2.286 inregistrat in 2014. Acestea sunt datele transmise de ANAF si redate de Profit. ro.

Dintre dosarele privind plangeri contraventionale existente in 2014 au fost solutionate 158, iar din cele din 2015 alte 693.

Insa numarul total de contestatii este cu mult mai mare, asa cum prezinta chiar Agentia: "In cadrul Directiei Generale de Solutionare a Contestatiilor cat si a structurilor teritoriale de solutionare a contestatiilor au fost inregistrate, in anul 2014, un numar total de 8.814 contestatii, respectiv 21.168 contestatii in anul 2015".

Luisiana Dobrinescu, avocat specializat in litigii fiscale, a declarat in analiza intocmita de Profit.ro care ar putea fi explicatia pentru numarul semnificativ de mare al contestatiilor facute anul trecut:

“Explicatia privind numarul mare de contestatii in 2015 este ca inspectiile fiscale sunt conduse si se finalizeaza sub presiunea considerabila la care sunt supusi inspectorii, pe de o parte, sa stabileasca obligatii suplimentare pentru a imbunatati incasarile bugetare, iar pe de alta parte ca sa nu fie considerati partizanii contribuabililor si, din acest motiv, sa fie investigati intern. De multe ori, ne spun: “stim ca aveti dreptate, dar contestati, mergeti in instanta", pentru ca se tem pentru statutul lor profesional".

Vorbim, in principiu, nu numai de functionarea greoaie a sistemului, ci si de o modalitate adesea abuziva de a aplica legea. Iar acest lucru se intampla tocmai in baza unor legi care permit fie o interpretare eronata sau la marginea corectitudinii, fie care dau voie unor suprataxari in cazul unor inspecii fiscale, deci a unor abuzuri care nu se pot justifica.

Acelasi avocat explica si un aparent dezinteres pentru solutionare si dialog din partea inspectorilor fiscali, conform sursei amintite mai sus:

“Pentru contribuabili, aceasta situatie produce, in primul rand, frustrarea imposibilitatii de a purta un dialog util, care sa poata produce efecte. Spre exemplu, daca pana in urma cu doi ani in discutiile finale cu contribuabilii, avute la incheierea inspectiilor, erau foarte frecvente situatiile in care se acceptau unele sesizari ale contribuabililor, in ultima vreme nu mai exista niciun interes pentru dialog, ci doar pentru parcurgerea strict procedurala a acestei etape.


Am avut de curand surpriza ca inspectorii fiscali sa nu fie interesati nici macar de indreptarea unor erori de calcul din cadrul raportului de inspectie fiscala. In al doilea rand, aceasta abordare sicaneaza si prejudiciaza contribuabilii, datorita interventiei automate a etapei de executare silita si a duratei lungi a unui proces fiscal, de aproximativ doi ani. De foarte multe ori, contribuabilul se vede nevoit sa apeleze la procedura insolventei".

Asteptam opiniile dumneavoastra pe aceasta tema fie in casuta de comentarii, fie pe pagina noastra de Facebook sau in Grupul Contabililor din Romania!

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contestatiianafplangeriinspectii fiscaliabuzurifisc


Data aparitiei: 03 Martie 2016

Votati articolul "Numar dublu de contestatii la Fisc. S-au saturat oamenii de afaceri si contribuabilii?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X