Odata cu noul proiect publicat de Ministerul de Finante se reglementeaza procedura de corectare a acelor erori din situatiile financiare anuale, dupa depunere.
La 1 aprilie a fost astfel publicat noul prroiect de ordin pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial.
In ce priveste cadrul de reglementare, se mentioneaza ca potrivit prevederilor art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Finantelor Publice emite reglementarile contabile aplicabile operatorilor economici si persoanelor juridice fara scop patrimonial.
Aceste entitati intocmesc situatii financiare anuale, respectiv raportari contabile anuale, potrivit Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, aprobate prin Ordinul viceprimministrului, ministrul finantelor publice, nr. 1.286/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.969/2007, cu modificarile ulterioare.
Situatiile financiare anuale, respectiv raportarile contabile anuale, se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in conditiile prevazute de legea contabilitatii.
Conform prevederilor art. 361 si art. 362 din aceeasi lege, se interzice depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a mai multor seturi de situatii financiare anuale pentru acelasi exercitiu financiar.
Erorile constatate dupa depunerea situatiilor financiare anuale se corecteaza la data constatarii lor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
La depunerea situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale s-au constatat erori determinate de completarea eronata a:
a) denumirii entitatii raportoare;
b) activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c) formei de proprietate;
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
d) numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul „Date informative”.
De asemenea, s-au constatat erori si in urmatoarele situatii determinate de:
a) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare
anuale/raportari contabile anuale;
b) transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe proprie raspundere, raportul auditorului statutar etc.).
Iata ce aspecte reglementeaza proiectul de ordin, conform Referatului de aprobare:
Prin prezentul proiect de ordin se reglementeaza modalitatea de corectare a erorilor constatate, asa cum acestea sunt definite de proiect. Astfel, in cazul corectarii unor erori, ulterior depunerii situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale, operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial pot depune numai la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice un alt set de situatii financiare anuale si documentele cerute de lege, respectiv raportari contabile anuale, dupa caz, care vor cuprinde informatii corectate.
Se precizeaza ca raportarile corectate sunt insotite de o declaratie pe proprie raspundere a administratorului, din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, precum si faptul ca acestea reflecta realitatea entitatii raportoare. In aceste conditii, operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial poarta intreaga raspundere pentru situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale redepuse ca urmare a corectarii de erori.
Termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale care cuprind informatii corectate este sfarsitul exercitiului financiar/anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la care s-au constatat erori.
Prevederile procedurii se aplica si pentru corectarea erorilor corespunzatoare raportarilor aferente exercitiului financiar al anului 2014.
Termenul de depunere a acestor raportari este cel tarziu 29 aprilie 2016.
publicati pe site-ul MFP potrivit prevederilor Ordinului ministrului finantelor nr. 1485/1999 pentru publicarea pe serverul Ministerului Finantelor a informatiilor privind platitorii de impozite si taxe inregistrati (agenti economici si institutii publice) au la baza informatiile retransmise de operatorii economici. in aceste situatii, pe site-ul MFP apare o mentiune referitoare la data la care au fost retransmisi acei indicatori.
Avand in vedere cele de mai sus, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al ministrului finantelor publice pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, pe care vi-l supunem spre aprobare.
Proiectul se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru consultare publica si poate fi consultat AICI.