email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intocmirea situatiilor financiare in conformitate cu un cadru general de raportare financiara. Cum se aplica IFRS?

auditul financiarifrssituatii financiarelegea contabilitatiiordinul 3055/2009

In cazul de mai jos, discutam despre o societate care intocmeste rapoarte financiare in conformitate cu Ordinul 3055/2009. Auditorii au solicitat ca societatea sa prezinte active cu impozit amanat din diferente temporare. Dincolo de situatiile care genereaza calcule si prezentare de impozite amanate, in contextul in care Ordinul 3055/2009 obliga sau recomanda calculul si reflectarea in evidentele contabile de astfel de impozit, vom vedea unde anume este mentionat ca se aplica IFRS.

Potrivit art. 2 alin. (1) din OUG 75/1999 privind activitatea de audit financiar - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare:

"Auditul financiar reprezinta activitatea efectuata de auditorii financiari in vederea exprimarii unei opinii asupra situatiilor financiare sau a unor componente ale acestora, exercitarea altor misiuni de asigurare si servicii profesionale potrivit standardelor internationale de audit si altor reglementari adoptate de Camera Auditorilor Financiari din Romania, denumita in continuare Camera."
 
Conform Standardului International de Audit ISA 120 "CADRUL GENERAL AL STANDARDELOR INTERNATIONALE DE AUDIT":
 
"Cadrul general de raportare financiara
 
3. De obicei, situatiile financiare sunt intocmite si prezentate anual, si sunt destinate nevoilor comune de informare ale unei game largi de utilizatori. Multi dintre acei utilizatori se bazeaza pe aceste situatii financiare ca fiind principala lor sursa de informatii, deoarece nu au posibilitatea sa obtina informatii suplimentare care sa satisfaca nevoile lor informationale specifice. Astfel, situatiile financiare trebuie sa fie intocmite in conformitate cu una sau cu o combinatie din urmatoarele:

(a) standarde internationale de contabilitate;
(b) standarde nationale de contabilitate; si
(c) un alt cadru general de raportare financiara cu caracter obligatoriu si comprehensiv, care a fost conceput pentru a fi utilizat in raportarea financiara si care este identificat in situatiile financiare.


 
Audit financiar
 
11. Obiectivul unui angajament de audit al situatiilor financiare este de a da posibilitatea auditorului sa exprime o opinie cu privire la situatiile financiare, daca acestea sunt intocmite, sub toate aspectele semnificative, in conformitate cu un cadru identificat de raportare financiara. Expresiile folosite pentru exprimarea opiniei auditorului sunt "ofera o imagine fidela" sau "prezinta in mod fidel, sub toate aspectele semnificative", termeni care sunt echivalenti. Un obiectiv similar este urmarit si in cazul auditului informatiilor financiare sau de alta natura intocmite in conformitate cu criteriile adecvate.
 
12. Pentru formarea opiniei de audit, auditorul obţine probe de audit suficiente si adecvate, astfel incat sa fie capabil sa-si formuleze concluziile pe care sa se bazeze respectiva opinie.
 
13. Opinia auditorului sporeste credibilitatea situaţiilor financiare, oferind un nivel inalt, dar nu absolut, de certificare. Un nivel de certificare absolut in audit este imposibil de atins datorita unor factori cum ar fi nevoia de aplicare a raţionamentului profesional, utilizarea testelor, inerentele limitari ale oricaror sisteme contabile si de control intern, si datorita faptului ca, prin natura lor, cele mai multe probe disponibile auditorului sunt mai degraba persuasive decat conclusive."
 
Intr-adevar, obligativitatea privind aplicarea IFRS-urilor este reglementata prin Ordinul 881/2012
privind aplicarea de catre societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata a Standardelor Internationale de Raportare Financiara.
 
Insa, dupa cum am prezentat, activitatea de audit financiar se desfasoara prin raportare la un cadru general de raportare financiara, care cuprinde standarde internationale de contabilitate (IAS-uri), standarde nationale de contabilitate si / sau un alt cadru general de raportare financiara (cum ar fi reglementarile contabile nationale).
 
Asadar, auditorul, in exercitarea misiunii sale, trebuie sa tina cont de toate aceste referentiale aferente intocmirii situatiilor financiare.

Obligativitatea la care faceam referire viza, mai degraba, o conformare a societatii, pentru intocmirea situatiilor financiare, la anumite cerinte ale auditorilor financiari - cerinte bazate pe insusi standardul de audit mentionat mai sus.

Astfel, situatiile financiare auditate trebuie sa fie intocmite in conformitate cu cadrul general de raportare financiara prevazut in acest standard, respectiv prin respectarea inclusiv a prevederilor standardelor internationale de contabilitate (in speta, a IAS 12).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
auditul financiarifrssituatii financiarelegea contabilitatiiordinul 3055/2009


Data aparitiei: 26 Aprilie 2016

Votati articolul "Intocmirea situatiilor financiare in conformitate cu un cadru general de raportare financiara. Cum se aplica IFRS?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X