In randurile urmatoare, urmeaza sa stabilim care sunt documentele necesare pentru a acorda sponsorizare unei persoane fizice. Tinand cont de faptul ca nu este sustinuta de o asociatie, vom vedea daca se poate acorda direct pe un contract de sponsorizare cu persoana fizica sau daca se va autentifica respectivul contract la notariat.
Conditiile in care o societate comerciala sau organizatie non-profit poate efectua activitati de sponsorizare sunt reglementate de Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, conform actului normativ amintit anterior, sponsorizarea este definita astfel: "actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii".
“Art. 4 – (1) Poate fi beneficiar al sponsorizarii:
d) orice persoana fizica cu domiciliul in Romania a carei activitate in unul dintre domeniile prevazute la lit. a) (...) este recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica ce activeaza in domeniul pentru care se solicita sponsorizarea."
Domeniile mentionate in definitia beneficiarului persoana fizica sunt: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice.
Actul juridic prin care o persoana fizica poate beneficia direct de o sponsorizare de la o societatea comerciala este contractul de mecenat - care trebuie autentificat la notar, conform Legii 32/1994 art 1 alin.3 si 4 mai jos redate:
3) Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific – cercetare fundamentala si aplicata.
(4) Actul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia."
Totodata persoana fizica poate beneficia de sponsorizare prin intermediul unei entitati non profit – asociatie/fundatie care ii sustine interesele. In acest caz societatea poate incheia un contract de sponsorizare cu asociatia /fundatia respectiva care la randul sau va dona banii /bunurile respective persoanei fizice.
Asadar, in cazul in care persoana fiizica nu este sustinuta de o entitate non profit, se va incheia in mod obligatoriu contract de mecenat autentificat de notarul public.
Societatea care efectueaza sponosrizarea, indifierent ca e prin contract de mecenat cu persoana fizica sau sponsorizare cu o entitate non profit va beneficia de facilitatile fiscale din codul fiscal

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Cartea neagra a controlului fiscal

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
privind reducerea impozitului pe profit in limita a 5 la mie din cifra de afaceri dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor