Persoanele impozabile care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica acest sistem numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii sau locul prestarii, determinate conform legislatiei in materie de TVA, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
a) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) sau art. 331 din Codul fiscal (taxare inversa);
b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt scutite de TVA;
c) operatiunile supuse regimurilor speciale pentru agentiile de turism, pentru bunurile second-hand sau pentru aurul de investitii;
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului.
Astfel, livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului se efectueaza in regim normal de TVA.
Pentru a stabili daca doua persoane sunt afiliate se au in vedere detinerile (actiuni/parti sociale) directe si indirecte, precum si controlul exercitat intre cele doua persoane.
Astfel, la art. 7 alin. (1) pct. 26 din Codul fiscal persoanele afiliate sunt definite astfel:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
"persoane afiliate - o persoana este afiliata daca relatia ei cu alta persoana este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv;
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale unei persoane juridice ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;
c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin aceasta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica;
d) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca o persoana detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv acea persoana juridica."
In scopul aplicarii prevederilor art. 7 pct. 26 din Codul fiscal, normele metodologice de aplicare stabilesc ca, se considera ca o persoana controleaza in mod efectiv o persoana juridica daca se stabileste faptul ca, atat din punct de vedere faptic cat si legal, prin utilizarea informatiilor si/sau a documentelor, administratorul/personalul de conducere, are capacitatea de decizie asupra activitatii persoanei juridice vizate, prin incheierea de tranzactii cu alte persoane juridice care sunt sub controlul aceluiasi administrator/personal de conducere sau ca persoana de conducere din cadrul persoanei juridice este actionar sau administrator in cadrul persoanei juridice vizate.
Pentru justificarea controlului exercitat in mod efectiv sunt luate in considerare contractele incheiate intre persoanele vizate, drepturile atribuite prin: acte constitutive ale persoanelor juridice, procuri, contracte de munca sau de prestari de servicii.