O schimbare majora se va produce in ce priveste criteriile de incadrare a contribuabililor mari si mijlocii, din punct de vedere economic si financiar, conform unui anunt recent facut de ANAF.
Noile criterii implica astfel faptul ca in categoria de mari contribuabili intra si societatile afiliate in mod direct la un mare contribuabil (criteriul afilierii directe), precum si contribuabilii nou-infiintati care, la data infiintarii, se angajeaza sa realizeze, in maximum 3 ani consecutivi investitii de minimum 10 milioane de euro (criteriul investitional), aminteste Zf.ro.
Totodata, se face referire la faptul ca se schimba criteriul grupului fiscal unic care va permite "incadrarea in randul contribuabililor mari/mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci cand sunt indeplinite criteriile de selectie de reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care apartin grupului", potrivit aceleiasi surse.
Conform modificarilor anuntate de ANAF, s-a schimbat si criteriul de baza care reprezinta actualmente rezultatul agregarii a trei indicatori relevanti ponderati ai activitatii contribuabililor: cifra de afaceri - 50%, volumul obligatiilor fiscale declarate - 30% si volumul cheltuielilor cu personalul - 20%.
ATENTIE! Din randul contribuabililor mari/mijlocii vor fi exclusi, dupa trei ani consecutivi in care nu au indeplinit criteriul de baza, cei aflati in procedura falimentului sau in inactivitate temporara, precum si cei declarati inactivi.
Conform sursei citate, se mentiune criteriul reprezentarii fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenti in randul contribuabililor mari/mijlocii, daca sunt reprezentati sau reprezentati fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Potrivit ANAF, aceasta modificare a fost ceruta de necesitatea unor criterii realiste de selectie ar urma sa permita realizarea unor "esantioane corecte din punct de vedere al importantei fiscale, cat si interpretarea unitara a informatiilor privind eficienta administrarii acestor doua categorii de contribuabili".