Vineri, 06 ianuarie 2017, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 16 Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 3 (OUG 3/2017) pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Vom vedea in continuare care sunt schimbarile aduse si de cand se aplica acestea.
BONUS: V-am pregatit la finalul articolului un INFOGRAFIC CU TOP MODIFICARI DIN CODUL FISCAL aduse de OUG 3/2017.
1. Impozit pe profit - scutirea de impozit pe profit a contribuabililor care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare
In vederea stimularii desfasurarii activitatilor de inovare si cercetare s-a introdus scutirea de impozit pe profit a contribuabililor care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare, definita potrivit O.G. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si activitati conexe acesteia in primii 10 ani de activitate. Contribuabilii infiintati inainte de 01 ianuarie 2017 vor fi scutiti pe o perioada de 10 ani de la 01 ianuarie 2017, respectiv pentru perioada cuprinsa intre 2017-2026, inclusiv.
2. Impozit pe veniturile microintreprinderilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cresterea plafonului de la 100.000 euro la 500.000 euro.
Prin OUG 3/2017 s-a modificat lit. c) a art. 47 din Codul fiscal. Conform acestor modificari, este considerata microintreprindere si datoreaza impozit conform titlului III din Codul fiscal orice persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) a realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea urmatoarelor activitati: activitati in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital (cu exceptia activitatilor de intermediere in aceste domenii), in domeniul jocurilor de noroc, activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale;
b) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro.
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
Pentru anul 2017, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2016 au realizat o cifra de afaceri intre 100.000 euro si 500.000 euro si indeplinesc conditiile prevazute de art. 47 din Codul fiscal la aceasta data, vor trece la impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 1 februarie 2017, avand urmatoarele obligatii:
1. vor depune declaratia de mentiuni pentru modificarea sistemului de impunere pana la data de 25 februarie 2017 inclusiv.
2. vor depune declaratia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut in perioada 1—31 ianuarie 2017 pana la data de 25 februarie 2017 inclusiv.
Cota unica de impunere pentru entitatile care au salariati, indiferent de numarul acestora.
Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2017 cotele de impunere pe veniturile microintreprinderilor sunt:
1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati.
3. Impozit pe venit
Venituri din salarii
Incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017 vor fi scutite de impozit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an.
Tot incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017, pe langa asigurarile medicale de sanatate, persoanele fizice care obtin venituri din salarii la locul unde se afla functia de baza vor putea sa deduca la plata impozitului pe salarii si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.
Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
Pentru tranzactiile incheiate incepand cu data de 1 a lunii februarie 2017, la transferul dreptului de proprietate si al dezmembrarnintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii vor datora un impozit care se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileste prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.
Astfel, incepand cu 01 februarie 2017 se va introduce un plafon neimpozabil in suma de 450.000 lei. Pentru veniturile care depasesc aceasta suma impozitul se va calcula prin aplicarea cotei de 3% asupra diferentei.
Contributia de asigurari sociale
Eliminarea plafonului maxim lunar echivalent cu 5 salarii medii brute pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor. Astfel, incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017 contributia de asigurari sociale se datoreaza asupra venitului realizat, neplafonat.
Contributia de asigurari sociale de sanatate
Incepand cu 01 ianuarie 2017 conform Codului fiscal aprobat prin Legea 227/2015 s-a plafonat contributia de asigurari sociale de sanatate la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
Incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017, conform OUG 3/2017 se elimina si acest plafon pentru contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, veniturile din investitii si din alte surse.
Persoanele care realizeaza venituri din investitii precum si cele care realizeaza venituri din alte surse, incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017 nu vor datora contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a)—d), g), i)—I), respectiv:
- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- indemnizatii de somaj,
- indemnizații pentru cresterea copilului,
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.