Comisia europeana dezbate in aceasta perioada schimbarea regimului de TVA micile întreprinderi, lansand in acest sens o consultare publica, deschisa pana la data de 20 martie.
Aceasta consultare vine in contextul in care s-a lansat de catre Executivul european o initiativa de revizuire a legislatiei actuale in domeniu, in baza Directivei 2016/112/CE a Consiliului Uniunii Europene din 28 noiembrie 2016 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.
In acest an ar urma sa fie aprobate noua patru masuri, tinand cont de planul de actiune in domeniul TVA si de agenda de lucru a Comisiei europene: un sistem de TVA mai simplu si care sa nu permita fraude, propunerile privind cotele de TVA, pachetul regimului de TVA pentru IMM-uri si propunerea care vizeaza o mai buna cooperare la nivel administrativ.
In ce priveste pachetul destinat intreprinderilor mici si mijlocii (The SME VAT package), se precizeaza de catre Comisia Europeana ca IMM-urile reprezinta coloana vertebrala a economiei europene, tinand cont de faptul ca insumeaza 98% din totalul afacerilor si creeaza circa 85% din totalul locurilor noi de munca.
Prin urmare, este esentiala dezvoltarea IMM-urilor prin masuri care sa asigure crestere economica, inovare, crearea de locuri de munca si integrarea sociala la nivelul UE. Cu toate acestea, multe obstacole impiedica IMM-urile sa-si atinga potentialul maxim pe piata unica.
De exemplu, regulile de TVA diverse si complexe din UE pot impune o povara administrativa foarte mare pentru IMM-uri, cu precadere in situatiile in care se fac operatiuni cu alte state membre. Asta nu doar ca ingreuneaza dezvoltarea IMM-urilor, dar chiar le impiedica sa faca tranzactii peste grnaita si sa profite astfel de beneficiile pietei unice.
Aflati mai multe pe acest subiect in
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil Registrul de Evidenta Fiscala PFA SAF-T pentru Contribuabili Mici