V-ati obisnuit deja ca in unele zile informarile oficiale sa nu ajunga la timp la dumneavoastra. Prinsi de problemele zilnice si incercand sa rezolvati probleme arzatoare, se intampla sa scapati din vedere unele lucruri care modifica legislatia si care va fac sa comiteti erori. Stim ca timpul dumneavoastra e pretios si de aceea ne propunem sa subliniem si sa va readucem in atentie acele modificari utile sau informari importante.
Asadar, in atentia contribuabililor persoane fizice, amintim ca potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 74, art. 151 si art. 174 ) sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit, contributii de asigurari sociale si contributii de asigurari sociale de sanatate, exceptandu-se cazul veniturilor pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa. Platile anticipate aferente trimestrului I 2017 se efectueaza pana la data de 27 martie 2017.
Contribuabilii obligati sa efectueze plati anticipate:
1) Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si anume:
• venituri din activitati de productie;
• venituri din activitati de comert;
• venituri din activitati de prestari de servicii;
• venituri din profesii liberale;
• venituri din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente; au obligatia sa efectueze, pana la termenul de mai sus, platile anticipate aferente trimestrului I 2017 pentru:
- impozitul pe venit;
- contributia de asigurari sociale;
- contributia de asigurari sociale de sanatate.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
2) Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (cu exceptia veniturilor din arendarea bunurilor agricole) au obligatia sa plateasca transa aferenta trimestrului I 2017 pentru:
• impozitul pe venit;
• contributia de asigurari sociale de sanatate.
Exceptii de la termenul de plata mai sus mentionat Exceptie de la termenul de plata mai sus mentionat fac contribuabilii care obtin venituri din :
- arendarea bunurilor agricole (caz in care retinerea impozitului si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se face la sursa de catre utilizatorul terenului - arendas si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut);
- inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala (platile anticipate se efectueaza in doua rate egale, scadente la 25 iulie si 25 noiembrie);
- activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit (platile anticipate se efectueaza in doua rate egale, scadente la 25 octombrie si 15 decembrie).
Sursa: ANAF