In ce priveste codul de TVA si completarea Declaratiei 390 fara greseli, discutam prin cele de mai jos avand contextul unei achizitii intracomunitare.
In cazul urmator, avem urmatoarele date: "S-a achizitionat un echipament de la un furnizor din UE. Furnizorul evidentiaza pe factura un cod de TVA din statul UE-X, iar marfa conform CMR vine din UE-Y fara a se mentiona un alt cod de TVA pe CMR sau factura. Transportatorul poate fi acelasi cu furnizorul sau o firma care se ocupa doar cu transportul in numele furnizorului. Cum declar in Declaratia 390? Care este tratamentul in cazul in care furnizorul este din afara UE? Declara un cod de TVA din UE si marfa vine din statul UE-Y conform CMR fara mentionarea altui cod de TVA?
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului:
Potrivit prevederilor art. 273 alin (1) din Codul fiscal, se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor dupa cum se prevede la art. 276 alin (1).
Potrivit prevederilor art. 325 alin. (3) lit. c) declaratia recapitulativa cuprinde urmatoarele informatii:
-codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit furnizorului/prestatorului care efectueaza o livrare intracomunitara/o prestare de servicii in conditiile stabilite la art. 278 alin. (2) sau, dupa caz, doar codul statului membru din care are loc livrarea intracomunitara sau prestarea de servicii, in cazul in care furnizorul/prestatorul nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare in scopuri de TVA in statul respectiv, pentru persoanele din Romania care realizeaza achizitii intracomunitare taxabile sau achizitioneaza serviciile prevazute la art. 278 alin. (2), altele decat cele scutite de TVA;
In conformitate cu instructiunile de completare ale formularului 390 aprobate prin OPANAF 591/2016 in coloana "Cod operator intracomunitar " in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, achizitiilor intracomunitare asimilate prevazute la art. 273 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal care urmeaza transferurilor scutite, achizitiilor efectuate de beneficiarul livrarii ulterioare in cadrul unei operatiuni triunghiulare (A) efectuate in Romania - codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit furnizorului care efectueaza livrarea intracomunitara;
Asadar, daca in factura este inscris un cod din UE-X, chiar daca marfa se transporta din Lituania se va inscrie codul de TVA atribuit furnizorului din UE-X.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In cazul al doilea, rationamentul este acelasi. Astfel, pentru a fi tratata drept achizitie intracomunitara de bunuri, este suficient ca bunurile sa fie expediate dintr-un stat membru in Romania, indiferent de faptul ca vanzatorul este sau nu este inregistrat in scopuri de TVA.
Si in acest caz este o achizitie intracomunitara de bunuri pentru care locul taxarii este in Romania.
In conformitate cu instructiunile de completare ale formularului 390 aprobate prin OPANAF 591/2016, pentru achizitiile intracomunitare de bunuri care provin de la un furnizor nestabilit in Uniunea Europeana si care a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul bunurilor sau care provin de la un furnizor stabilit in Uniunea Europeana, inregistrat prin reprezentant fiscal in statul membru din care efectueaza livrarea intracomunitara de bunuri, la rubrica "Denumire operator intracomunitar" va fi inscrisa denumirea furnizorului (nu a reprezentantului fiscal), iar la rubrica "Cod operator intracomunitar" va fi inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanei straine prin reprezentant fiscal.
Similar se procedeaza si in situatia in care furnizorul nestabilit in Uniunea Europeana nu si-a desemnat un reprezentant fiscal in statul membru in care incepe transportul, dar prin aplicarea de catre unele state membre a masurilor de simplificare a declararii importurilor, respectiv o reprezentare globala de catre o societate care poate fi, de exemplu, o societate de expeditie/transport, operatorul extracomunitar se considera reprezentat fiscal de societatea respectiva .
Asadar, va trebui sa verificati codul de TVA inscris pe factura, daca pe CMR apare o firma de expeditie si in functie de situatie sa aplicati prevederile referitoare la furnizorul nestabilit in Uniunea Europeana precizate in aceste instructiuni.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal