Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Deducere cheltuieli si TVA pentru leasing. Ce trebuie sa stim pentru a trata corect deductibilitatea?

Data aparitiei: 04 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVA leasingdeducere cheltuielitvacodul fiscal

In analiza urmatoare, avem in prim-plan aspecte care tin de leasingul financiar si de deducerea cheltuielilor. Astfel, avem urmatorul caz: "Societatea doreste achizitia unui autoturism folosind fie leasing financiar, fie leasing operational. Pentru masinile pe care le detine in prezent, societatea deduce cheltuielile (reparatii, piese, combustibil) in proportie de 50%. Cum se trateaza din punct de vedere al deductibilitatii fiecare categorie de cheltuiala (amortizare, dobanzi, cheltuieli de administrare, comisioane, diferente de curs etc.) avand in vedere fiecare varianta - leasing financiar si leasing operational? TVA-ul este deductibil integral in fiecare din cele doua situatii?".

Ce ne sfatuieste specialistul:

Indiferent de ce varianta alegeti: leasing financiar sau lesing operational, cheltuielile enumerate - mai putin amortizarea – si TVA de pe facturile de leasing se vor deduce:

- 50% daca autoturismul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice
- 100% daca autoturismul:
a) Este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice si puteti dovedi acest lucru 
b) Utilizarea este una din urmatoarele : 
"1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial."


 
Baza legala : art. 25, alin. (3), litera l) din Codul fiscal, care prevede:

"(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
(…)
l) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.
in cazul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente;"
 
Amortizarea nu este limitata 50%, pentru ea aplicandu-se prevederile art. 28, alin. (14), care prevede limitarea deducerii cheltuielilor cu amortizarea la 1.500 de lei/luna cu urmatoarele exceptii:

"(14) Prin exceptie de la prevederile art. 7 pct. 44 si 45, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (12) lit. h). Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi."
 
Referitor la TVA se aplica prevederile art. 298 din Codul fiscal si, mai ales, a Normelor metodologice de aplicare a acestuia:

"(1) Prin exceptie de la prevederile art. 297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice. 
(2) Restrictia prevazuta la alin. (1) nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului. 
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate: 
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
e) vehiculele utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
f) vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.
(4) In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform alin. (1), fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 297 si art. 299 - 301.
(5) Modalitatea de aplicare a prevederilor prezentului articol se stabileste prin normele metodologice."
 
In concluzie:
- Indiferent de modul in care este detinut un autoturism : cumparare, inchiriere, comodat, lesing operational sau financiar, etc. toate cheltuielile (mai putin amortizarea) facute in legatura cu acesta (de achizitie, de intretinere, reparatii, etc,) si TVA aferenta acestora se vor deduce in functie de modul in care autoturismul este utilizat:
1) 50% daca nu face parte din exceptiile de la articolele citate mai sus si nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice
2) 100% daca face parte din exceptii si este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice.

- Amortizarea se va limita la 1.500 lei/luna/autoturism daca acesta nu face parte din exceptii, indiferent daca este utilizat exclusiv sau nu in scopul activitatii economice.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X