Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Dauna partiala auto decontata de societatea de asigurari. Ce inregistrari contabile se fac?

Data actualizarii: 17 Iulie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
dauna autoinregistrari contabiletvacodul fiscaldeducere cheltuieli

In analiza urmatoare, subiectul nostru il reprezinta o microintreprindere care detine un autoturism implicat intr-un accident incadrat la culpa comuna. Vom vedea in ce masura poate societatea sa deduca TVA de pe factura de reparatie, precum si in ce fel se inregistreaza costurile cu reparatia.

Potrivit intelegerii noastre, o persoana impozabila platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii si inregistrata in scopuri de TVA are in proprietate un autoturism care a suferit o dauna partiala si care necesita reparatii, cheltuieli pe care societatea le va recupera integral sau partial in functie de conditiile contractuale de la societatea de asigurari. Astfel, intelegem ca mecanismul tranzactiilor este urmatorul: reparatia va fi facturata de catre service-ul auto catre societatea dumneavoastra, proprietara a automobilului, iar aceasta din urma va incasa despagubirea de la societatea de asigurari.
 
In ceea ce priveste tratamentul TVA al facturii de reparatie pe care societatea o va primi de la service, Circulara MFP nr. 50446/2008 stabileste faptul ca in situatia in care este necesara predarea facturii de reparatie in original catre societatea de asigurari pentru a obtine despagubirea, societatea nu ar avea dreptul de deducere al TVA, tocmai din cauza faptului ca aceasta nu dispune de exemplarul original al facturii, conditie obligatorie pentru exercitarea dreptului de deducere potrivit punctului 69 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a art. 299 din Codul fiscal. Astfel, chiar daca de la momentul Circularei si pana in prezent legislatia s-a modificat consistent cu privire la ceea ce inseamna exemplar original al facturii, consideram prudent din punct de vedere fiscal ca o societate aflata intr-o astfel de situatie sa nu deduca TVA-ul inscris pe factura de reparatie daca nu dispune de un exemplar original al facturii. 

Costurile aferente reparatiei autoturismului se vor inregistra pe seama contului 611, respectiv prin urmatoarea nota contabila
% = 401 
611 
4426 
 
Iar apoi, trecerea TVA-ului pe cheltuieli in cazul nedeductibilitatii integrale se va realiza astfel: 


611 = 4426 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X