O persoana fizica poate obtine venituri prin desfasurarea unei activitati:
- dependenta – in acest caz se afla intr-o relatie de angajare generatoare de venituri (salariat), sau
- independenta – atunci cand dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului sau de lucru. De asemenea, dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti, asumandu-si riscurile inerente, utilizand patrimoniul sau in activitatea desfasurata, dispunand de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane, asa cum se prevede la articolul 7 al Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
In cel de-al doilea caz, persoana fizica are obligatia inregistrarii sale fiscale ca PFA ori este indreptatita sa incaseze venituri din profesii liberale (persoana fizica apartine unui corp/ordin profesional).
In trecut, anumite activitati cu caracter intamplator sau specializat erau remunerate prin intermediul conventiilor civile de prestari de servicii, dar in Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal (deci incepand cu data de 1 ianuarie 2016) nu se mai regasesc prevederi referitoare la acestea .
Daca, totusi, o firma plateste venituri unei persoane fizice fara ca aceasta sa aiba calitatea de salariat ori fara ca aceasta persoana fizica sa fie inregistrata fiscal pentru activitatea economica desfasurata, atunci se poate considera ca, in mod exceptional, persoana fizica obtine “venituri din alte surse” asa cum sunt ele prevazute la art.114 al Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal.
In acest caz pentru firma apar urmatoarele obligatii fiscale:
- retinere la sursa a impozitului pe venit, in cota de 16%, in momentul platii venitului. Platitorul are obligatia sa declare prin Declaratia 100 si sa plateasca impozitul la bugetul de stat pana in data de 25 a lunii urmatoare in care acesta a fost retinut;
- declararea impozitului retinut la sursa pentru toate aceste venituri, defalcat pentru fiecare beneficiar in parte, prin Declaratia 205, cu termen de depunere pana pana in ultima zi inclusiv a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat (in care s-a efectuat plata venitului);
- din punct de vedere al obligatiei platii CASS, firma nu are nicio obligatie cu privire la retinere, declarare si plata a CASS: organul fiscal competent va stabili obligatia de plata a CASS in sarcina persoanei fizice, beneficiara venitului, prin Decizia de impunere emisa in anul urmator incasarii venitului (in baza informatiilor din Declaratia 205 depusa de firma).
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Este important sa retineti ca exista riscul ca organul fiscal sa incadreze aceste venituri platite unor persoane fizice, ca fiind venituri de natura salariala.
Deci, nu este recomandabil ca aceste venituri sa se plateasca pentru activitati cu caracter regulat, caz in care pot fi reclasificate ca fiind dependente.