email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbari noi in Codul fiscal: TVA, impozitul pe profit si impozitul pentru microintreprinderi

modificari codul fiscaltvaimpozit pe profitimpozit pe microintreprindere

Conform mai multor propuneri, vor intra in vigoare mai multe modificari aduse Codului fiscal in ce priveste domeniul TVA, impozitul pe profit si impozitul pe microintreprindere

Modificarea care vizeaza Impozitul pe profit se aplica asociatiilor de proprietari care intra in sfera contribuabililor platitori de impozit pe profit, dar nu raman in sfera contribuabililor asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice care efectueaza doar incasare a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari. 
 

Impozitul pe profit

Modificarea intra in vigoare de la 01.01.2018: 

“la articolul 13 alineatul (2), dupa litera j) se introduce o noua litera, litera k), cu urmatorul cuprins: 
k) asociatiile de proprietari constituite ca persoane juridice si asociatiile de locatari recunoscute ca asociatii de proprietari, cu exceptia celor care obtin venituri din exploatarea proprietatii comune, potrivit legii."

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Referitor la impozitul pe microintreprinderi, la articolul 47, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(2), cu urmatorul cuprins: 

(2) Prevederile alineatului (1) se aplica si persoanelor juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Prevederile prezentului titlu prevaleaza fata de prevederile Legii nr. 170/2016. 

Aceasta explicatie clarifica prioritatea  

Legii nr.227/2015 (prin titlul III) sau Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. 

O analiza recenta a HotNews.ro aminteste si regulile tranzitorii in aceasta privinta:

"31.La articolul 48, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (8), cu urmatorul cuprins: 
(8) Persoanele juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016, si care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001 euro - 500.000 euro, inclusiv, indeplinind si celelalte conditii prevazute la art. 47 alin.(1), sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu luna urmatoare intrarii in vigoare a acestor prevederi, urmand a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 25 a lunii urmatoare intrarii in vigoare a acestor prevederi, inclusiv. 

Prin derogare de la prevederile art. 8 din Legea nr. 170/2016, respectiv prin exceptie de la prevederile art 41 si art.42, pana la acest termen se calculeaza, declara si plateste impozitul specific unor activitati, respectiv impozitul pe profit, pentru perioada 1 ianuarie 2017 - sfarsitul lunii intrarii in vigoare a acestor prevederi. Impozitul specific unor activitati aferent acestei perioade se determina prin impartirea impozitului specific anual la 365 zile si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei 1 ianuarie 2017 - sfarsitul lunii intrarii in vigoare a acestor prevederi. Pentru determinarea impozitului specific unor activitati se aplica si celelalte reguli prevazute de Legea nr. 170/2016. Impozitul pe profit se determina luand in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate in aceasta perioada, iar rezultatul fiscal se ajusteaza corespunzator acestei perioade.¬ 

Reguli tranzitorii pentru intrarea in vigoare in cursul anului 2017.  Nu este necesara stabilirea unui termen special de intrare in vigoare.Intrucat se doreste aplicare cu 1 a lunii urmatoare publicarii acestei Legi in Monitorul Oficial".

Observatie : In cazul in care se va publica in luna IUNIE sa va aplica din 01.07.2017 iar daca se va publica in luna IULIE se va aplica din 01.08.2017. 

Totodata, se modifica si art. 53, dupa cum urmeaza:

Text vechi: 
ART. 53 - Baza impozabila 
(1) 
e) veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil; 
(...) 
(Legea 227/2015)  

TEXT NOU : 
61.La articolul 53 alineatul (1), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
e) veniturile din provizioane, ajustari pentru depreciere sau pentru pierdere de valoare, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil sau au fost constituite in perioada in care persoana juridica romana era supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

Modificarea va intra in vigoare incepand cu 01.10.2017 

Domeniul TVA

In ce priveste domeniul TVA, art. 281 se modifica dupa cum urmeaza:


ART 281 
(1) Faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor, in conformitate cu regulile stabilite de prezentul articol. 


(8) In cazul livrarilor de bunuri si al prestarilor de servicii care se efectueaza continuu, altele decat cele prevazute la alin.(7), cum sunt livrarile de gaze naturale, de apa, de energie electrica, serviciile de telefonie, de inchiriere, de leasing, de consesionare, de arendare de bunuri, de acordare cu plata pentru o anumita perioada a unor drepturi reale, precum dreptul de uzufruct si superficia, asupra unui bun imobil, si alte livrari/prestari asemenea, se considera ca livrarea de bunuri/prestarea de servicii este efectuata la fiecare data prevazuta in contract pentru plata bunurilor livrate/serviciilor prestate, sau in lipsa unei astfel de prevederi contractuale, la data emiterii unei facturi, dar perioada de decontare nu poate depasi un an.


35.La articolul 281 alineatul (9) se abroga.  

Modificarea intra in vigoare de la 01.10.2017. De asemenea, aminteste aceeasi sursa, la art. 316 alin.(8)  s-a eliminat trimiterea si la alin.(12), iar din preambulul art. 316 (12) s-a eliminat trimiterea la alin.(9), schimbari care fac ca persoanele care au fost inregistrate si au functionat, dar li s-a anulat codul de TVA conform art 316 alin.(11) lit. a)-e) sa nu mai treaca prin filtrul criteriilor stabilite de ANAF privind analiza de risc. 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificari codul fiscaltvaimpozit pe profitimpozit pe microintreprindere


Data aparitiei: 26 Iunie 2017

Votati articolul "Schimbari noi in Codul fiscal: TVA, impozitul pe profit si impozitul pentru microintreprinderi":
Rating:

Nota: 3.39 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X