In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate platitoare de impozit pe microintreprindere incepand cu februarie 2017. Cifra de afaceri, la 31.12.2016 a fost sub 500.000 euro. In cursul lunii august se depaseste plafonul cifrei de afaceri de 500.000 euro, societatea indeplinind conditiile de trecere la impozit pe profit. Vom vedea astfel care sunt conditiile declarative si cum se calculeaza impozitul pe profit.
Iata raspunsul specialistului:
Conform prevederilor de la art. 52 din Codul fiscal, daca in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite.
Limitele fiscale prevazute mai inainte se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.
Asadar, calculul impozitului pe profit de catre microintreprinderile care realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul 3 (in cazul in care plafonul la venituri a fost depasit in august).
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Nu se tine cont de impozitul pe veniturile microintreprinderilor platit in cursul anului, ci numai de pierderea fiscala din termenul de prescriptie pentru perioada in care societatea a fost platitoare de impozit pe profit.
Pana pe data de 25 octombrie 2017, inclusiv, aveti obligatia depunerii declaratiei 100, cu declararea impozitului pe profit aferent, pentru trimestrul 3 2017.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar