email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor. Ce regim fiscal se aplica?

impozit pe venitmicrointreprinderecodul fiscalcota de impozitare

In analiza urmatoare, avem ca subiect o firma inregistrata drept platitoare de impozit pe venit la trei luni. In perioada 01.07.2017 - 22.09.2017, societatea a avut un singur salariat. Vom vedea care este cota de impozitare si daca se judeca pentru fiecare luna in parte si se aplica cota de 3% sau cota de 1%.

Iata raspunsul specialistului:

Potrivit art. 51 alin. (1) din Codul fiscal, cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt urmatoarele:
- 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;

- 3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati.
 
Alin. (4) al art. 51 din Codul fiscal reglementeaza semnificatia notiunii de salariat, in sensul aplicarii cotelor de impozit. Astfel, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Codului muncii.
 
Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial, daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 


Potrivit alin. (5) al aceluiasi articol, in cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii.
 
In acest sens, pct. 4 alin. (3) lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 51 alin. (5) din Codul fiscal stabileste regula potrivit careia in cazul in care, in cursul unui trimestru, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare se aplica in mod corespunzator, avand in vedere numarul de salariati existent la sfarsitul ultimei luni a trimestrului respectiv.
 
De asemenea, potrivit pct. 4 alin. (3) lit. b) si c) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 51 alin. (5) din Codul fiscal, pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare prevazuta la art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, respectiv 1%, al carui raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat (noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni), iar pentru microintreprinderile care nu au salariati, in situatia in care se angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare prevazute la art. 51 alin. (1) din Codul fiscal, salariatul trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.
 
In cazul analizat societatea va fi supusa impozitului pe veniturile microintreprinderilor in cota de 3% pentru trimestrul III intrucat, la sfarsitul ultimei luni a trimestrului respectiv, societatea nu are angajat niciun salariat. 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe venitmicrointreprinderecodul fiscalcota de impozitare


Data aparitiei: 01 Noiembrie 2017

Votati articolul "Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor. Ce regim fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X