Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Regimul fiscal al veniturilor obtinute din asocierile fara personalitate juridica. Analiza zilei

Data aparitiei: 06 Noiembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
asocieri fara personalitate juridicacodul fiscalpersoane nerezidentetvadecont

Codul fiscal aprobat prin Legea 227/2015, in vigoare de la 01 ianuarie 2016, a adus modificari/clarificari in ceea ce priveste regimul fiscal al veniturilor obtinute din asocierile fara personalitate juridica.

Vom vedea in continuare cum sunt tratate veniturile obtinute din aceste asocieri, in functie de caliatea asociatilor. 

In ceea ce priveste asocierile intre doua sau mai multe persoane juridice romane veniturile si cheltuielile determinate de operatiunile asocierii, transmise pe baza de decont fiecarui asociat, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se iau in calcul pentru determinarea profitului impozabil/impozitului pe veniturile microintreprinderilor al fiecarui asociat, dupa caz. Documentele justificative aferente operatiunilor asocierii sunt cele care au stat la baza inregistrarii in evidenta contabila de catre persoana desemnata de asociati, conform prevederilor contractului de asociere. 

In cazul asocierilor dintre o persoana fizica si o persoana juridica platitoare de impozit pe profit/impozit specific/impozit pe veniturile microintreprinderilor, indiferent de modalitatea de stabilire a venitului net pentru activitatea desfasurata de persoana fizica, se distribuie un/o venit net/pierdere neta asociatului persoana fizica proportional cu cota procentuala de participare corespunzatoare contributiei, conform contractului de asociere stabilit pe baza regulilor prevazute la titlul II Impozit pe profit, respectiv Titlul III – impozit pe veniturile microintreprinderilor. Impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se plateste de catre persoana juridica. Pierderile nu se compenseaza si nu se reporteaza. Contribuabilul persoana fizica nu are obligatii fiscale. 

In cazul asocierilor intre persoane nerezidente sau intre una sau mai multe persoane nerezidente si una sau mai multe persoane rezidente sunt aplicabile prevederile art. 233 din Codul fiscal. 

In acest caz impozitul datorat de nerezidenti, membri in asocierea/entitatea transparenta fiscal, care desfasoara activitate in Romania, pentru veniturile impozabile obtinute din Romania, se calculeaza, se retine, se plateste la bugetul de stat si se declara de catre persoana desemnata din cadrul asocierii/entitatii transparente fiscal. Totusi, retinerea la sursa nu se aplica in cazul contribuabililor nerezidenti a caror activitate in cadrul asocierii/entitatii transparente fiscal genereaza un sediu permanent in Romania. 

Din punct de vedere al TVA pentru a fi aplicabile regulile specifice asocierilor in participatiune (reguli prevazute la pct. 102 din Titlul VII al normelor de aplicare a Codului fiscal) trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:



a) veniturile si cheltuielile asocierii sunt contabilizate de asociatul administrator si sunt repartizate pe baza de decont fiecarui asociat corespunzator cotei de participare in asociere;

b) persoana desemnata prin contractul incheiat intre parti sa reprezinte asocierea este persoana care emite facturi in nume propriu catre terti pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate de asociere;

c) scopul asocierii este livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti. Aceasta conditie se considera indeplinita inclusiv in situatia in care, pe langa livrarea de bunuri/prestarea de servicii catre terti se efectueaza si livrari/prestari intre membrii asociati.


Pe parcursul derularii contractului de asociere, drepturile si obligatiile legale privind taxa pe valoarea adaugata prevazute de titlul VII al Codului fiscal revin asociatului administrator, care cuprinde in propriul decont de taxa inclusiv achizitiile de bunuri/servicii, precum si livrarile de bunuri/prestarile de servicii aferente asocierii. Prin drepturi si obligatii legale se intelege, printre altele, dreptul de a exercita deducerea taxei pentru achizitiile efectuate pentru realizarea scopului asocierii, conform prevederilor art. 297-301 din Codul fiscal, obligatia de a emite facturi catre beneficiari si de a colecta taxa in cazul operatiunilor taxabile care rezulta din asociere, dreptul/obligatia de ajustare a taxei conform prevederilor art. 304, in cazul propriilor bunuri, si 305 din Codul fiscal, atat pentru bunurile de capital proprii, cat si de cele care au fost aduse ca aport la asociere de membrii asocierii, si care sunt utilizate in scopul asocierii.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X