Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Noi reguli privind deductibilitatea dobanzilor in 2018. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Data aparitiei: 27 Noiembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noi reguli privind deductibilitatea dobanzilor in 2018. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu
OUG 79/2017dobanzicodul fiscaldeducerecheltuielile cu dobanzi

Prin OUG 79/2017 au fost aduse modificari reglementarilor privind privind limitarea deductibilitatii dobanzii si a altor costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic. 

Astfel, cheltuielile cu dobanzile si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic vor fi deductibile potrivit art. 40 indice 2 din Codul fiscal, introdus prin OUG 79.

Potrivi acestuia, contribuabilul are dreptul de a deduce, intr-o perioada fiscala, costurile excedentare ale indatorarii pana la plafonul deductibil reprezentat de echivalentul in lei al sumei de 200.000 euro calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a trimestrului/anului fiscal, dupa caz. 

Costurile excedentare ale indatorarii (suma cu care costurile indatorarii unui contribuabil depasesc veniturile din dobanzi si alte venituri echivalente din punct de vedere economic pe care le primeste contribuabilul), care depasesc acest plafon  sunt deduse limitat in perioada fiscala in care sunt suportate, pana la nivelul a 10% din baza de calcul stabilita conform urmatorului algoritm:
Baza de calcul = (venituri – cheltuieli) - venituri neimpozabile + cheltuielile cu impozitul pe profit + costurile excedentare ale indatorarii + amortizarea fiscala. 

Veniturile si cheltuielile care se iau in considerare sunt cele inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, in perioada fiscala de referinta.


In conditiile in care baza de calcul are o valoare negativa sau egala cu zero, costurile excedentare ale indatorarii sunt nedeductibile in perioada fiscala de referinta si se reporteaza fara limita de timp, in anii fiscali urmatori in aceleasi conditii de deducere.

Aceste reguli sunt aplicabile si dobanzilor si pierderilor nete din diferente de curs valutar, reportate potrivit prevederilor art. 27, prevederi in vigoare pana la data de 31 decembrie 2017 inclusiv. 

Aceste prevederi nu se aplica de catre entitatile independente, in sensul ca nu fac parte dintr-un grup consolidat in scopuri de contabilitate financiara, si nu au nicio intreprindere asociata si niciun sediu permanent. Aceste entitati vor deduce integral costurile excedentare ale indatorarii, in perioada fiscala in care acestea sunt suportate. In cazul entitatilor independente dobanzile si pierderile nete din diferente de curs valutar, reportate potrivit prevederilor art. 27 in vigoare pana la data de 31 decembrie 2017 inclusiv, sunt integral deductibile.

De asemenea, nu sunt limitate costurile excedentare ale indatorarii rezultate din imprumuturi utilizate pentru finantarea unui proiect de infrastructura publica pe termen lung care are scopul de a furniza, de a imbunatati, de a opera si/sau de a mentine un activ de mari dimensiuni, considerat a fi de interes public general, daca operatorii de proiect sunt inregistrati in Uniunea Europeana, iar costurile indatorarii,

activele utilizate in scopul proiectului si veniturile inregistrate de operatorii de proiect provin din/sunt in Uniunea Europeana.
 

Excluderea ia in considerare atat veniturile din dobanzi si alte venituri echivalente din punct de vedere economic dobanzilor, cat si cheltuielile reprezentand dobanzi si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic, aferente unor proiecte de infrastructura publica pe termen lung. 

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X