Miercuri, 6 decembrie, Senatul a adoptat un proiect de act normativ care vine cu mai multe modificari in Codul fiscal. Din aceasta serie de schimbari face parte si deducerea integrala a primelor de asigurare voluntara de sanatate (AVS), in limita a 400 euro pe an, din impozitul pe veniturile din salarii sau asimiliate salariilor. Legislatia aflata in vigoare nu permitea acest lucru pana acum.
In aceste conditii, contribuabilii ar trebui sa dispuna de o suma maxima de 33.3 euro, care va fi echivalata in lei, pe luna din impozitul pe salariu, pentru plata primelor de asigurare voluntara de sanatate. Aceasta propunere legislativa se va aplica si in cazul persoanelor fizice care obtin venituri asimilate salariilor.
De asemenea, acest proiect mai prevede ca obligatia calcularii, retinerii si platii lunare a contravalorii primelor de asigurare voluntara de sanatate se determina la locul unde se afla functia de baza si revine exclusiv in sarcina angajatului, in momentul calcularii impozitului lunar pe venitul din salarii, pe baza politei de asigurare si a documentelor justificative emise de catre asigurator, prezentate de angajat, potrivit legestart.ro.
Initiatorii proiectului sustin ca masura va avea efecte fiscale benefice, chiar daca nu vor oferi un avantaj vizibil in sistemul de sanatate. Trebuie mentionat si faptul ca valoarea totala a primelor brute AVS subscrise nu a progresat in ultimii trei ani, astfel ca se cere un impuls.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
“Incepand cu anul 2009 angajatorii care achizitioneaza polite de asigurare voluntara de sanatate pentru proprii salariati beneficiaza de deducerea sumelor aferente primelor platite de la baza de calcul a contributiilor sociale. Masura a avut efecte fiscale benefice, piata AVS triplandu-se in anul 2012 fata de anul 2009. Pentru unii angajatori, oferirea unei AVS a devenit un avantaj comparative la recrutare si un mijloc de retentie a personalului. Cu toate acestea, AVS sunt inca departe de a aduce un aport vizibil in sistemul de sanatate. In plus, valoarea totala a primelor brute AVS subscrise a stagnat in ultimii trei ani, indicand nevoia unui nou impuls.”
Desi Senatul a aprobat initiativa legislativa, totusi prevederile se vor aplica doar dupa ce se vor dezbate si vor fi supuse votului decisiv in Camera Deputatilor. Dupa aceea proiectul va fi promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.