email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din tranzactionarea monedelor virtuale – venituri impozabile sau nu?

Venituri din tranzactionarea monedelor virtuale – venituri impozabile sau nu?
criptomonedeobligatii fiscalecod fiscalformularul 200

Criptomoneda sau moneda virtuala este o moneda nebancara, folosita ca mijloc de plata. Monedele virtuale si activitatea de tranzactionare a acestora nu sunt reglementate de legislatia din Romania. Aceste monede nu sunt recunoscute de BNR si nu sunt reglementate direct de legislatia fiscala.

In anul 2015 Banca Nationala a Romaniei a publicat un Comunicat referitor la schemele de moneda virtuala (http://www.bnr.ro/page.aspx?prid=10016) prin care aduce precizari cu privire la riscurile asociate acestora si atrage atentia ca moneda virtuala nu este moneda nationala si nici valuta, iar acceptarea acesteia la plata nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodata, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, in intelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica.

Cu toate acestea, multe persoane fizice obtin venituri din tranzactionarea unor astfel de monede. In acest context se pune problema daca aceste venituri sunt sau nu venituri impozabile pentru persoanele fizice care le obtin, respectiv daca persoanele fizice care obtin venituri din tranzactionarea monedelor virtuale au obligatii fiscale, declarative si de plata.

Cu privire la impozitarea persoanelor fizice rezidente, cu domiciliul in Romania, Codul fiscal stabileste ca impozitul pe venit se aplica veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt prevazute la art. 61 din Codul fiscal, astfel:

-  venituri din activitati independente;


- venituri din salarii si asimilate salariilor;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- venituri din investitii;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- venituri din premii si din jocuri de noroc;
- venituri din transferul proprietatilor imobiliare;
- venituri din alte surse.

Desi veniturile din tranzactionarea monedelor virtuale nu se regasesc printre aceste venituri astfel cum sunt definite de Codul fiscal, avand in vedere ca aceste venituri nu se regasesc nici printre veniturile mentionate expres de Codul fiscal ca fiind neimpozabile, veniturile din tranzactionarea monedelor virtuale ar putea fi incadrate in categoria veniturilor din alte surse. Astfel, conform art. 114 din Codul fiscal ” (1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a) -h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu.”

O astfel de incadrare atrage declararea venturilor de catre persoana fizica prin formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului si plata impozitului pe venit in baza deciziei de impunere emisa de organul fiscal.

In lipsa unui cadrul legislativ care sa determine un tratament unitar pentru aceste venituri, in cazul in care aceste venituri nu sunt declarate de catre persoanele fizice este posibil ca:
    • veniturile sa nu fie impozitate niciodata nefiind identificate de organele fiscale;
    • in perioada de presciptie a dreptului de a stabili creante fiscale, organele fiscale sa incadreze venitul drept venit impozabil cu stabilirea impozitului/CASS – daca este cazul, si a obligatiilor accesorii conform Codului de procedura fiscala.
    • organele fiscale sa incadreze veniturile din aceste activitati drept venituri impozabile insa sa le anuleze pana la o anumita data prin amnistie fiscala.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
criptomonedeobligatii fiscalecod fiscalformularul 200


Data aparitiei: 12 Martie 2018
Ultima actualizare: 28 Mai 2018

Votati articolul "Venituri din tranzactionarea monedelor virtuale – venituri impozabile sau nu?":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X