Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Venituri din tranzactionarea monedelor virtuale – venituri impozabile sau nu?

Data actualizarii: 28 Mai 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Venituri din tranzactionarea monedelor virtuale – venituri impozabile sau nu?
criptomonedeobligatii fiscalecod fiscalformularul 200

Criptomoneda sau moneda virtuala este o moneda nebancara, folosita ca mijloc de plata. Monedele virtuale si activitatea de tranzactionare a acestora nu sunt reglementate de legislatia din Romania. Aceste monede nu sunt recunoscute de BNR si nu sunt reglementate direct de legislatia fiscala.

In anul 2015 Banca Nationala a Romaniei a publicat un Comunicat referitor la schemele de moneda virtuala (http://www.bnr.ro/page.aspx?prid=10016) prin care aduce precizari cu privire la riscurile asociate acestora si atrage atentia ca moneda virtuala nu este moneda nationala si nici valuta, iar acceptarea acesteia la plata nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodata, moneda virtuala nu reprezinta o forma de moneda electronica, in intelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de moneda electronica.

Cu toate acestea, multe persoane fizice obtin venituri din tranzactionarea unor astfel de monede. In acest context se pune problema daca aceste venituri sunt sau nu venituri impozabile pentru persoanele fizice care le obtin, respectiv daca persoanele fizice care obtin venituri din tranzactionarea monedelor virtuale au obligatii fiscale, declarative si de plata.

Cu privire la impozitarea persoanelor fizice rezidente, cu domiciliul in Romania, Codul fiscal stabileste ca impozitul pe venit se aplica veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt prevazute la art. 61 din Codul fiscal, astfel:

-  venituri din activitati independente;


- venituri din salarii si asimilate salariilor;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- venituri din investitii;
- venituri din pensii;
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
- venituri din premii si din jocuri de noroc;
- venituri din transferul proprietatilor imobiliare;
- venituri din alte surse.

Desi veniturile din tranzactionarea monedelor virtuale nu se regasesc printre aceste venituri astfel cum sunt definite de Codul fiscal, avand in vedere ca aceste venituri nu se regasesc nici printre veniturile mentionate expres de Codul fiscal ca fiind neimpozabile, veniturile din tranzactionarea monedelor virtuale ar putea fi incadrate in categoria veniturilor din alte surse. Astfel, conform art. 114 din Codul fiscal ” (1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a) -h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu.”

O astfel de incadrare atrage declararea venturilor de catre persoana fizica prin formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului si plata impozitului pe venit in baza deciziei de impunere emisa de organul fiscal.

In lipsa unui cadrul legislativ care sa determine un tratament unitar pentru aceste venituri, in cazul in care aceste venituri nu sunt declarate de catre persoanele fizice este posibil ca:
    • veniturile sa nu fie impozitate niciodata nefiind identificate de organele fiscale;
    • in perioada de presciptie a dreptului de a stabili creante fiscale, organele fiscale sa incadreze venitul drept venit impozabil cu stabilirea impozitului/CASS – daca este cazul, si a obligatiilor accesorii conform Codului de procedura fiscala.
    • organele fiscale sa incadreze veniturile din aceste activitati drept venituri impozabile insa sa le anuleze pana la o anumita data prin amnistie fiscala.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X