email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe dividende in 2019. Cand se completeaza declaratia 205?

Impozitul pe dividende in 2019. Cand se completeaza declaratia 205?
declaratia 205cod fiscalimpozitul pe dividende

Impozitarea pe dividende s-a modificat substantial inca de la inceputul anului 2018, cand au fost introduse contributiile la asigurarile sociale de sanatate (CASS). Dar si 2019 vine cu surprize in ceea ce priveste depunerea declaratiei 205, conform noului formular prevazut de OPANAF 48/2019.

Nu uitati ca si in 2019 se continua posibilitatea platii dividendelor in avans, trimestrial, nu doar o data pe an ca pana in 2018. Aceasta modificare reprezinta un avantaj financiar pentru antreprenori, dar un efort suplimentar pentru contabili.

Pentru a elucida misterul legat de impozitul pe dividende, vom da drept exemplu cazul unei societati care a repartizat la bilantul aferent anului 2017 dividende de 124.000, din care in perioada iunie pana la decembrie 2018 unicul asociat si administrator a incasat dividende in suma de 56.000 lei. Impozitul aferent sumei de 56 000lei a fost declarat in declaratia 100 si achitat la scadenta.

Vom afla de la specialist raspunsul la urmatoarele intrebari:

- Cum trebuie procedat in cazul sumei de 68.000lei ramase, achitam pana la 25 ianuarie 2019 impozitul?

- Impozitul achitat la cei 56.000lei este declarat si in declaratia 205?

- Ce trebuie facut din punct de vedere al declaratiei unice pentru administrator care este cetatean roman?
 

Impozitul pe dividende in 2019: raspunsul specialistului

1. Referitor la impozitul pe venit

Potrivit art. 97 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:

"Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat".

Asadar, pentru suma de 68.000 lei reprezentand dividende distribuite, dar neplatite pana la 31.12.2018, se va declara (D100) si plati la bugetul de stat pana la 25.01.2019 impozitul aferent in cota de 5%.

Conform art 132 alin. (2) din Codul fiscal:

"Platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii si asimilate salariilor, platitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, platitorilor de venituri in baza contractelor de activitate sportiva, venituri din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, acestia avand obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

Asadar, pentru impozitul pe dividende retinut in 2018, se va depune declaratia 205 pana la 31.01.2019 conform noului formular prevazut de OPANAF 48/2019.
 

2. CASS si declaratia unica

Referitor la contributia de sanatate, conform art. 174 alin. (17) din Codul fiscal:

"In situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, iar venitul net anual cumulat realizat este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, acestea datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul a 12 salarii minime pe tara si au obligatia depunerii declaratiei prevazute la art. 122, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea definitivarii contributiei de asigurari sociale de sanatate".

Asadar, avand in vedere ca in anul 2018 s-au incasat sume peste  plafonul de 22.800 lei (12 salarii minime brute din anul 2018) reprezentand "dividende distribuite si incasate incepand cu anul 2018", se va depune declaratia unica "date privind veniturile realizate" (cap. I) de catre asociat, pana la 15.03.2019. Suma de plata va fi de 2.280 lei (10%*22.800 lei) cu termen de plata tot 15.03.2019.

Totodata daca se estimeaza incasari de dividende in anul 2019 mai mari decat plafonul de 12 salarii minime pentru anul 2019 (24960 lei =12 *2080lei) se va completa si capitolul privind veniturile estimate (cap. II) din declaratia unica.

 


Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Ionut Jinga – consultant fiscal.


Ai nevoie de ajutorul unui specialist? Gasesti raspuns pentru toate dilemele pe care le ai in lucrarea “Impozitarea dividendelor in 2019”.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 205cod fiscalimpozitul pe dividende


Data aparitiei: 11 Iunie 2018
Ultima actualizare: 22 Ianuarie 2019

Votati articolul "Impozitul pe dividende in 2019. Cand se completeaza declaratia 205?":
Rating:

Nota: 3.72 din 5 din 88 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X