ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) va face anchete administrative in comun cu autoritati fiscale din alte state UE, pentru a combate fraudele cu TVA.
Ministrii de finante reuniti in Consiliul UE au convenit asupra masurilor de consolidare a cooperarii administrative pentru a imbunatati prevenirea fraudei in materie de TVA, potrivit StartupCafe.ro.
Ce masuri urmeaza sa se ia in aceasta privinta, conform regulamentului:
- imbunatatirea schimbului si a analizei informatiilor comune dintre administratiile fiscale ale statelor membre si ale organismelor de aplicare a legii;
- consolidarea Eurofiscului, o retea de oficiali fiscali nationali pentru schimbul de informatii privind frauda in materie de TVA;
- introducerea unor noi instrumente de cooperare, cum ar fi anchetele administrative efectuate in comun.
Care este motivul care sta la baza acestui regulament?
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Comisia Europeana a propus acest regulament invocand faptul ca statele UE pierd anual venituri fiscale de 150-160 de miliarde de euro din cauza deficientelor sistemului de TVA. Numai din fraudele transfrontaliere, se estimeaza pierderi anuale la 50 de miliarde de euro, anunta sursa mentionata mai sus.
Noul regulament amendeaza Regulamentul nr. 904/2010, pentru combaterea fraudelor pe termen scurt, pana la punerea in aplicare a unui sistem definitiv de TVA. Propunerile de inlocuire a dispozitiilor actuale "tranzitorii" privind TVA-ul printr-un sistem definitiv sunt in prezent in discutie.
Ancheta administrativa este prevazuta in legislatia romaneasca la articolele 288 si 289 din Codul de procedura fiscala:
• La cererea autoritatii solicitante din alt stat membru, autoritatea solicitata din Romania comunica acesteia informatii pe care le detine sau pe care le obtine in urma anchetelor administrative.
• Autoritatea solicitata din Romania asigura efectuarea oricaror anchete administrative necesare pentru a obtine informatiile.
• Cererea poate contine solicitarea motivata a unei anchete administrative specifice. in cazul in care autoritatea solicitata din Romania decide ca nu este necesara nicio ancheta administrativa, aceasta comunica de indata autoritatii solicitante din alt stat membru motivele acestei decizii.
• Pentru a obtine informatiile solicitate sau a efectua ancheta administrativa ceruta, autoritatea solicitata din Romania urmeaza aceleasi proceduri ca atunci cand actioneaza din propria initiativa ori la cererea unei alte autoritati din Romania.
• In cazul in care autoritatea solicitanta din alt stat membru ii solicita in mod expres, autoritatea solicitata din Romania transmite documente originale, cu conditia ca acest lucru sa nu contravina dispozitiilor in vigoare din Romania.