In aceasta perioada se discuta despre repatrierea banilor pe care romanii care detin averi mari i-au plasat in conturile off-shore. Cu toate acestea, pentru ca repatrierea sa fie posibila fara plata unor taxe foarte mari, Romania ar trebui sa adopte o legislatie cat mai concisa in privinta amnistiei fiscale.
Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania, a declarat, informeaza HotNews.ro, in cadrul conferintei "Este timpul conformarii voluntare?" desfasurate la Bucuresti:
"Pentru succesul unui astfel de program de conformare voluntara in Romania este insa nevoie de anumite clarificari legislative, pentru ca acele persoane fizice cu detineri in strainatate sa aleaga declararea acestora autoritatilor fiscale fara a exista riscul unor consecinte de natura penala sau contraventionala".
Aceste dezbateri au la baza scandalul Swissleaks, ancheta desfasurata intre Paris, Washington, Bruxelles si Geneva in urma dezvaluirii unor actiuni evaziune fiscala de amploare, acceptate si incurajate de institutia financiara britanica HSBC, al doilea grup bancar ca marime din lume, scrie HotNews.ro, prin intermediul filialei sale elvetiene HSBC Private Bank.
Repatrierea averilor ar fi astfel facuta in functie de stabilirea in prealabil a unui plafon. Sumele care depasesc acest plafon ar fi scutite de cea mai mare parte a taxelor pe care le-ar datora odata cu mutarea averilor in tara.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Mai multe tari europene au aplicat un sistem care a reusit sa aduca in tara sume semnificative. Sistemul, potrivit sursei amintite, are la baza crearea unor conditii care sa incurajeze conformarea voluntara a persoanelor care detin astfel de averi. Mai exact, statul promite practic sa nu confiste averile si sa le scuteasca de plata unor taxe, atata vreme cat acestea sunt declarate si aduse in tara.