email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Cum se stabileste compensatia pentru un angajat cu concediu medical?

Indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Cum se stabileste compensatia pentru un angajat cu concediu medical?
contributia de asigurari socialeconcediu medicalvenit net

Luna ianuarie a adus o schimbare importanta pentru angajatori si angajati, reprezentata de transferul taxelor de la prima parte la a doua. Multe firme au hotarat in acea perioada sa ofere o compensatie astfel incat salariatii sa nu aiba parte de neplaceri, ci sa obtina acelasi venit net pe care il aveau in 2017.

Insa cum se procedeaza daca un salariat are concediu medical pentru maternitate toata luna? I se mai ofera compensatia respectiva sau nu? In cazul in care un salariat are 18 zile lucratoare si 4 zile concediu medical se poate adauga compensatia fara a se tine cont de concediu medical?
 

Iata raspunsul specialistului!


Compensatia acordata pentru mentinerea venitului net nu este reglementata de lege. Prin urmare, nici conditiile in care se acorda aceasta compensatie nu sunt prevazute de lege. Intelegerea celor doua parti, angajator si salariat, trebuie sa cuprinda conditiile in care se acorda aceasta compensatie inclusive daca se acorda si pentru indemnizatiile medicale.
 
Asadar, trebuie sa verificati documentul incheiat de asociatie cu salariatii in urma negocierilor privind acordarea compensatiei pentru transferul contributiilor sociale. Daca acest document nu prevede ca se acorda si pentru indemnizatiile medicale sau nu exista un astfel de document, compensatia nu se mai acorda cu exceptia situatiei in care asociatia hotarasate sa acorde compensatia si pentru indemnizatiile medicale.
 
Apreciez ca compensatia nu ar trebui acordata din urmatoarele motive:

1. conform art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul al indemnizatiilor medicale o reprezinta veniturile din ultimele 6 luni anterioare lunii in care se acorda concediul medical.  Or, in aceste luni salariatul a beneficiat de compensatie iar compensatia intra in baza de calcul al indemnizatiei. Astfel, indemnizatia medicala cuprinde si compensatia cata vreme in calculul acesteia intra venituri ce includ aceasta compensatie;


 
2. CASS nu se datoreaza pentru indemnizatiile medicale;
 
3. In cazul indemnizatiei de maternitate, CAS se calculeaza dupa formula: 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzatoare numarului zilelor lucratoare din concediul medical pentru concediile medicale acordate anterior datei de 01 octombrie 2018 cat si pentru cele acordate in continuarea unui concediu medical initial acordat anterior datei de 01 octombrie 2018. Or, daca CAS a ramas la fel, nu aveti ce sa compensati.
 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro.  


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributia de asigurari socialeconcediu medicalvenit net


Data aparitiei: 28 August 2018

Votati articolul "Indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Cum se stabileste compensatia pentru un angajat cu concediu medical?":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X