Guvernul vrea sa introduca Taxa pe lacomie in cazul ratele ROBOR la 3 si 6 luni care depasesc o anumita valoare. Impactul acestei masuri este estimat la trei miliarde de lei, a anuntat, marti, Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor.
"Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 sa se aplice o taxa pe activele institutiilor financiar-bancare, denumita taxa pe lacomie, pentru ca este cea mai buna expresie pentru ceea ce se intampla azi in Romania, care se aplica institutiilor in cazul in care ratele ROBOR la 3 luni si 6 luni depasesc o anumita valoare procentuala. Taxa se stabileste pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 si la 6 luni, atunci cand este depasita valoarea de 1,5%. Acesta este pragul pana la care nu se aplica o astfel de taxa", a declarat ministrul de Finante la Palatul Victoria.
Contribuabilii sunt obligati sa calculeze, sa declare si sa plateasca taxa pe lacomie, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza taxa pe lacomie.
Cum se vor diferentia cotele taxei pe lacomie?
a) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este pana la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,2%;
b) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,4%;
c) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,6%;
d) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,51 - 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,9%.
(4) Daca media trimestriala ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinta, cota taxei pe lacomie de 0,9 % se majoreaza progresiv cu cate 0,3 puncte procentuale la fiecare depasire cu cate 0,5 puncte procentuale, inclusiv, a pragului de referinta majorat cu 2 puncte procentuale.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Reactia BNR-ului nu intarzie sa apara dupa declaratia facuta de ministrul de Finante Publice. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat, pentru digi24, ca, in final, tot statul va fi cel care va pierde, iar cei care vor avea de pierdut in mod direct vor fi cei care se imprumuta la banci.
„Nivelul ROBOR e imputabil intregii tari, fapt cert. Ce e ROBOR? O dobanda medie la care bancile se imprumuta intre ele", a spus Vasilescu, dupa care a adaugat: "Nu stiu despre a cui lacomie e vorba".
"Se aplica taxa pe activele bancilor dar atunci statul ar trebui sa spuna: pentru ca eu stat sunt in situatia sa am inflatie mare si ROBOR urca, taxez bancile si atunci e in regula, apare o chestiune clara. Nu poti sa zici ca bancile sunt lacome pentru ca cresc ROBOR din cauza unor dereglari ale sistemului economic, prin inflatie.
Statu are dreptul prin legi de a stabili, a taxa, a impune anumite taxe.
In situatia in care e Romania, are un buget asa cum e el, adica la nivel de venituri are cel mai mic cuantum de venit in buget raport la PIB-ul tarii.
Era neindoielnic faptul ca urma sa vina o crestere de taxe pentru ca nu putem ramane la nivelul tarii cu un buget care sa aiba in partea de venituri cel mai mic cuantum raportat la PIB-ul tarii.
Trebuia facut ceva, dar sa facem transparent. In conditiile in care ochii societatii sunt aruncati pe banci, parlamentarii trec legi care ingreuneaza situatia bancilor, vor ingreuna situatia celor care se imprumuta la banci, pentru ca, cresterea costurilor se va reflecta in ce au de platit debitorii bancilor care s-au imprumutat la banci si atunci sa nu mai vii tu stat inca o data si sa arunci povara asta a lacomiei pe spatele bancilor, pentru ca statul e cel care pierde.”, a completat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.