Legea nr. 30/2019 a stabilit ca administrarea creantelor fiscale se va face in functie de gradul de risc al contribuabililor. Clasele de risc la care sunt incadrate firmele sunt: mic, mediu si ridicat.
Legea a fost publicata in M.Of. nr. 44 din 17 ianuarie 2019 si a adus modificari importante Codului fiscal si Codului de procedura fiscala, clasificarea firmelor in functie de riscul fiscal urma sa fie aplicabila din a doua parte a lunii aprilie 2019.
Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala a intarziat pana acum cu elaborarea unei proceduri clare, asa ca clasificarea contribuabililor dupa gradul de risc a ramas doar pe hartie. Insa, noua conducere a institutiei a anuntat de curand noile masuri care urmeaza sa fie implementate in urmatoarea perioada.
Dupa cum am anuntat intr-un articol anterior, Mihaela Triculescu a fost demisa din functie si inlocuita de Mirela Calugareanu, o fosta sefa ANAF. Aceasta a declarat, intr-o conferinta de presa, ca a pregatit deja o lista lunga de modificari pe care doreste sa le faca in cadrul institutiei.
O prioritate pe lista este infiintarea Directiei Generale de Analiza de Risc la nivelul ANAF. In functie de riscul fiscal al unei firme, organele fiscale vor actiona pe etape. Acestea vor primi mai intai o notificare cu privire la eventuale taxe si impozite, dupa care va urma medierea. In functie de reactia contribuabilului, daca acesta se va conforma din punct de vedere fiscal ori nu, va urma cea mai dura etapa. Aceasta consta in controale inopinate, inspectii fiscale si inspectii fiscale generale.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Citeste si despre alte masuri pe care doreste sa puna in aplicare noua sefa ANAF.