email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Delegarea unui angajat din constructii. Care este perioada permisa de lege?

Delegarea unui angajat din constructii. Care este perioada permisa de lege?
delegarecodul fiscalcontributii de sanatate

Studiul de caz prezentat astazi are drept tema delegarea unui angajat din constructii. O societate comerciala din domeniul constructiilor are sediul in judetul X, dar lucrari de constructii intr-o singura localitate din judetul Y. In acest sens, angajatii (adusi din afara localitatii unde este contractata lucrarea) sunt delegati de luni pana vineri (sambata si duminica se intorc acasa) sa isi desfasoare activitatea. Li se deconteaza cazarea si diurna pentru perioada respectiva.
 

In aceasta situatie, se depaseste termenul de delegare de 60 zile + 60 zile (cu acordul salariatului)? Este important de mentionat faptul ca ordinele de deplasare sunt intocmite pentru fiecare saptamana in parte, iar diurna se acorda doar pentru zilele lucrate efectiv. Iata mai jos ce raspuns ofera specialistul nostru in legislatia muncii.
 

Delegarea unui angajat din constructii: raspunsul specialistului


Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, nu sunt venituri impozabile in urmatoarele limite:

(I)in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

(II) strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Cu privire la contributiile sociale, art. 139 alin. (1) lit. j)din Codul fiscal, prevede ca intra in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:

(I) in tara, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

(II) in strainatate, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.



Partea care nu depaseste aceste plafoane nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale.

Astfel cum se poate observa, diurna in limita 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice nu intra in baza de calcul al taxelor salariale daca este acordata pe durata delegarii sau a detasarii.

Atat delegarea cat si detasarea presupun modificarea locului muncii prevazut in contractul individual de munca. Or, in situatia expusa, intelegem ca salariatii nu sunt delegati intrucat nu au locul muncii obisnuit in alt loc si sunt delegati in judetul Y. Daca salariatii au locul muncii faptic si scriptic, spre exemplu, in localitatea unde isi are sediul societatea, in sensul ca lucreaza de oblicei in aceasta localitate si sunt delegati in judetul Y se poate acorda diurna pe durata delegarii (daca distanta intre cele doua localitati este de minim 5 km).
 

DE RETINUT!

Delegarea se stabileste pe zile calendaristice si nu pe zile lucratoare. In plus nu are relevanta din punct de vedere al delegarii localitatea unde salariatii au domiciliul ci localitatea unde au locul de munca.

Salariatii nu revin la locul de munca initial vinerea, astfel incat delegarea sa inceteze si sa inceapa din nou luni. In consecinta, modalitatea in care se procedeaza in situatia expusa nu este corecta.


 

Raspuns oferit de portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Specialist Legislatia Muncii.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
delegarecodul fiscalcontributii de sanatate


Data aparitiei: 07 Octombrie 2019

Votati articolul "Delegarea unui angajat din constructii. Care este perioada permisa de lege?":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X