Obligatia de a depune declaratia privind beneficiarul real a pus pe jar multe societati in ultima perioada. Registul Comertului a tot atentionat ca nedepunerea de catre reprezentantul legal a declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarului real constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Insa care este situatia firmelor care nu au desfasurat activitate? Se incadreaza in acelasi tipar? Mai au obligatia de a completa si depune declaratia privind beneficiarul real anual sau ori de cate ori intervine o modificare?
- Noi 15100 locuri
disponibile - Noi 1899 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Pentru a lamuri toate aceste dileme, prezentam cazul unei societati care au depus la inceputul anului 2020 declaratia de inactivitate pentru anul 2019. Dar in situatia in care o societate a intocmit bilantul la data de 31.12.2019, acesta a fost aprobat de catre AGA, dar se amana depunerea lui la ANAF, care este termenul limita de depunere a declaratiei privind beneficiari reali?
Firme fara activitate si declaratia privind beneficiarul real: raspunsul specialistului
Potrivit art. 56 alin. (1) din Legea 129/2019, persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat, depun la inmatriculare, anual sau ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.
Potrivit art. 56 alin. (4) din Lege, declaratia anuala se depune la oficiul registrului comertului in care este inmatricula persoana juridica in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale, iar daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.
Potrivit art. 62 - (1) din Legea 129/2019, in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, societatile inregistrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi in registrul comertului, cu exceptia companiilor si societatilor nationale, precum si a societatilor detinute integral sau majoritar de stat, depun, prin grija reprezentantului legal, spre inregistrare in Registrul beneficiarilor reali ai societatilor, tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, o declaratie privind datele de identificare ale beneficiarilor reali.
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Aceasta reprezinta, in opinia mea, o declaratie initiala (si nu o declaratie anuala).
Prin urmare, depunerea declaratiei privind beneficiarul real revine persoanelor juridice care sunt inregistrate la registrul comertului. Nu este prevazuta o exceptie pentru societatile care nu au desfasurat activitate.
Declaratia anuala se depune in 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale.
In opinia mea, pentru societatile inregistrate pana la data intrarii in vigoare a Legii 129 in registrul comertului sunt aplicabile prevederile art. 62 alin. (1) din Lege si depun in anul 2020 declaratia initiala (pe care ar fi depus-o daca s-ar fi infiintat in acest an). Aceasta prevedere de la art. 62 alin. (1) nu ar mai avea sens daca ar trebui sa depunem declaratia in 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare. Deci consider ca puteti depune declaratia pana pe 21 iulie 2020.
Citeste ce trebuie sa stii despre depunerea declaratiei privind beneficiarul real in 2020.
Cum va protejati de amenzi?
Achizitionati chiar acum lucrarea pe stick Prevenirea si combaterea spalarii banilor. Obligatii procedurale si sanctiuni. Descoperiti informatii relevante privind obligatiile ce va revin! Urmati pas cu pas procedurile indicate si va puneti la adapost de sanctiunile dure!
Lucrarea va permite realizarea unor importante economii banesti, deoarece elimina necesitatea apelarii la consultanti externi pentru aplicarea corecta a Legii nr. 129/2019. In plus, procedurile prezentate in lucrare pot fi particularizate si adaptate necesitatilor dvs. concrete.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Economist.