email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea 108/2020: Declaratia privind beneficiarul real – o obligatie in minus pentru firmele formate doar din persoane fizice

Legea 108/2020: Declaratia privind beneficiarul real – o obligatie in minus pentru firmele formate doar din persoane fizice
declaratia privind beneficiarul reallegea 129/2019spalarea banilor

UPDATE in 7 iulie 2020 Legea 108/2020 care eliminara obligatia depunerii Declaratiei privind beneficiarul real in cazul societatilor, inclusiv asociatii si fundatii, formate doar din persoane fizice intra in vigoare de la 9 iulie 2020.

Actul normativ a fost promulgat vineri, 3 iulie, prin Decretul nr. 362/2020, devenind Legea nr. 108/2020, si a publicat in Monitorul Oficial nr. 588 din 6 iulie 2020.

Tot prin aceasta lege este propusa eliminarea depunerii declaratiei anuale si mentinerea doar a obligatiei de a depune o declaratie privind beneficiarii reali ori de cate ori intervine o schimbare in societate.

 

Declaratia privind beneficiarul real a fost introdusa in legislatia romaneasca prin Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor. Potrivit normelor actuale, toate societatile comerciale, asociatiile si fundatiile trebuie sa depuna anual o declaratie prin care sa ateste cine este beneficiarul real. 

Acest act normativ sustine simplificarea procedurii de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice prin modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si prin modificarea Ordonantei de Guvern nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Aceasta obligatie ramane in continuare valabila pentru societatile care au printre asociati/actionari persoane juridice:

- la inmatriculare;


si
- de cate ori intervine o modificare a datelor de identificare ale beneficiarului real (in 15 zile de la data la care aceasta a intervenit).


Legea 108/2020 - Declaratia privind beneficiarul real va fi eliminata in cazul societatilor constituite doar din persoane fizice
 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic. -

Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 589 din 18 iulie 2019, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 56, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 56. -
(1) Persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului depun la inmatriculare si ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali ai societatilor."

2. La articolul 56, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:

"(11) Sunt exceptate de la obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (1):

a) regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat;

b) persoanele juridice constituite doar din asociati persoane fizice, atunci cand acestia sunt singurii beneficiari reali.

(12) In cazul persoanelor exceptate conform alin. (11) lit. b), in lipsa depunerii declaratiei privind beneficiarul real, Oficiul National al Registrului Comertului este obligat sa completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societatilor pe baza documentelor care insotesc cererea de inmatriculare sau pe baza evidentelor detinute in cazul societatilor deja inmatriculate."

3. La articolul 56, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"
(4) Daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit."

4. La articolul 62, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 62. -

(1) In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, societatile inregistrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi in registrul comertului, cu exceptia celor prevazute la art. 56 alin. (11), depun, prin grija reprezentantului legal, spre inregistrare in Registrul beneficiarilor reali ai societatilor, tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, o declaratie privind datele de identificare ale beneficiarilor reali."

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


 

Citeste si: Normele pentru aplicarea Legii nr. 129/2019 privind prevenirea si combatarea spalarii banilor


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia privind beneficiarul reallegea 129/2019spalarea banilor


Data aparitiei: 05 Martie 2020
Ultima actualizare: 07 Iulie 2020

Votati articolul "Legea 108/2020: Declaratia privind beneficiarul real – o obligatie in minus pentru firmele formate doar din persoane fizice":
Rating:

Nota: 4.12 din 5 din 78 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X