email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Legea 108/2020: Declaratia privind beneficiarul real – o obligatie in minus pentru firmele formate doar din persoane fizice

Legea 108/2020: Declaratia privind beneficiarul real – o obligatie in minus pentru firmele formate doar din persoane fizice
declaratia privind beneficiarul reallegea 129/2019spalarea banilor

UPDATE in 7 iulie 2020 Legea 108/2020 care eliminara obligatia depunerii Declaratiei privind beneficiarul real in cazul societatilor, inclusiv asociatii si fundatii, formate doar din persoane fizice intra in vigoare de la 9 iulie 2020.

Actul normativ a fost promulgat vineri, 3 iulie, prin Decretul nr. 362/2020, devenind Legea nr. 108/2020, si a publicat in Monitorul Oficial nr. 588 din 6 iulie 2020.

Tot prin aceasta lege este propusa eliminarea depunerii declaratiei anuale si mentinerea doar a obligatiei de a depune o declaratie privind beneficiarii reali ori de cate ori intervine o schimbare in societate.

 

Declaratia privind beneficiarul real a fost introdusa in legislatia romaneasca prin Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor. Potrivit normelor actuale, toate societatile comerciale, asociatiile si fundatiile trebuie sa depuna anual o declaratie prin care sa ateste cine este beneficiarul real. 

Acest act normativ sustine simplificarea procedurii de declarare a beneficiarului real al unor persoane juridice prin modificarea si completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si prin modificarea Ordonantei de Guvern nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Aceasta obligatie ramane in continuare valabila pentru societatile care au printre asociati/actionari persoane juridice:

- la inmatriculare;


si
- de cate ori intervine o modificare a datelor de identificare ale beneficiarului real (in 15 zile de la data la care aceasta a intervenit).


Legea 108/2020 - Declaratia privind beneficiarul real va fi eliminata in cazul societatilor constituite doar din persoane fizice
 

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic. -

Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 589 din 18 iulie 2019, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 56, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 56. -
(1) Persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului depun la inmatriculare si ori de cate ori intervine o modificare o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali ai societatilor."

2. La articolul 56, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:

"(11) Sunt exceptate de la obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (1):

a) regiile autonome, companiile si societatile nationale si societatile detinute integral sau majoritar de stat;

b) persoanele juridice constituite doar din asociati persoane fizice, atunci cand acestia sunt singurii beneficiari reali.

(12) In cazul persoanelor exceptate conform alin. (11) lit. b), in lipsa depunerii declaratiei privind beneficiarul real, Oficiul National al Registrului Comertului este obligat sa completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societatilor pe baza documentelor care insotesc cererea de inmatriculare sau pe baza evidentelor detinute in cazul societatilor deja inmatriculate."

3. La articolul 56, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"
(4) Daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit."

4. La articolul 62, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 62. -

(1) In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, societatile inregistrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi in registrul comertului, cu exceptia celor prevazute la art. 56 alin. (11), depun, prin grija reprezentantului legal, spre inregistrare in Registrul beneficiarilor reali ai societatilor, tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, o declaratie privind datele de identificare ale beneficiarilor reali."

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


 

Citeste si: Normele pentru aplicarea Legii nr. 129/2019 privind prevenirea si combatarea spalarii banilor

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia privind beneficiarul reallegea 129/2019spalarea banilor

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 07 Iulie 2020


Votati articolul "Legea 108/2020: Declaratia privind beneficiarul real – o obligatie in minus pentru firmele formate doar din persoane fizice":
Rating:

Nota: 4.12 din 5 din 78 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Formular 392A sau 392B?

Intrebare: Buna seara,
Am urmatoarea situatie: Firma a fost inregistrata ca si platitoare TVA, desi veniturile sunt obtinute din inchiriere spatii. In luna decembrie 2011, patronul depune formular de scoatere ca platitor de TVA doar pentru luna ianuarie 2012, din luna februarie 2012 depune formular pentru platitor TVA.
Deci pentru luna ianuarie 2012 a emis facturi fara sa colecteze TVA (nici nu a dedus); iar pentru perioada februarie -decembrie 2012 a emis facturi cu TVA.
Trebuie sa depun formularul 392B pentru ianuarie 2012 si 392A pentru februarie-decembrie 2012?
Este urgent!
Multumesc.

Raspuns: Daca pe parcursul acestui an ati avut atat calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 07 Iulie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 9 - 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: user
ma surprinde ca n-ati corectat pana acum articolul. ong-urile oricum gasesc greu informatii, nu le mai dezinformati! Nu se aplica aceasta scutire ong-urilor, astazi este ultima zi de depunere pentru ele. Vreti sa va citeasca lumea si sa va ia in serios. Cei care va iau in serios ajung sa fie amendati. Dar probabil nu ati consider vina voastra. Corectati articolul!
Data adaugarii: 14-Aug-2020
Postat de: user
Articolul 56 din L 129/2019 se referă numai la societați înregistrate la Reg.Comertului (la firme). De aceea, din păcate, nu rezultă că și asociatiile și fundațiile formate doar din persoane fizice sunt scutite de a declara beneficiarul real (ele nu se inregistrează la Reg.Comertului). Dacă însă aceasta a fost intenția, ar trebui intervenit pentru a se modifica legea astfel incat acest lucru sa fie valabil si pentru asociații. Si acelasi licri se poate spune si despre termenul de 1 noiembrie 2020!
Data adaugarii: 26-Iul-2020
Postat de: user
Ar fi fff bine sa nu mai facem alte cozi la declaratii! Doamne ajta sa devina real acest proiect!
Data adaugarii: 05-Mar-2020


Subiectele saptamanii

 • Descarcati Declaratia 112 - Ultima versiune valabila 2020 - Stare D112

  • In data de 21 octombrie 2020, ANAF a adus o noua actualizare PDF-ului inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun nr. 1942/979/819 al MFP/MMJS/MS, publicat in M.Of.426/ 21.05.2020, valabil incepand cu 01.04.2020.  Principala modificare a Declaratiei 112 din ultima perioada o reprezinta decla...» citeste mai departe aici

 • Guvernul a aprobat esalonarea datoriilor restante si a prelungit termenele pentru executari si accesorii

  • Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a esalonarii la plata pentru cel mult 12 luni, pentru obligatiile bugetare principale si accesorii a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data la care a fost declansata starea de urgenta si pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, informeaza Finantele. Totodata, Executivul a decis prelungirea pana la 25 decembrie a perioadei in care nu se percep dobanzi ...» citeste mai departe aici

 • Noi zile libere platite pentru parinti. Care sunt conditiile?

  • Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a informat ca a adus in atentia Guvernului propunerea de completare a OUG 147/2020 privind acordarea de zile libere platite in contextul unor focare Covid-19 in scoli si gradinite.  "Asa cum am promis, astazi am adus in atentia Guvernului propunerea de completare a ...» citeste mai departe aici

 • Cele mai frecvente sanctiuni aplicate de ITM. Afla de unde vine pericolul!

  • Daca maine ar bate la usa ta un inspector ITM, cat de bine ai face fata controlului? Cu siguranta nu doar o data te-a chinuit acest gand, mai ales ca in ultima perioada institutia a devenit tot mai insistenta si mai acida.     Pentru ca firma ta sa fie imposibil de sanctionat, trebuie sa fii la curent cu urmatoarele informatii: ...» citeste mai departe aici

 • Granturi pentru investitii. Care este monografia contabila?

  •   Expertul nostru prezinta un model de monografie contabila pentru un proiect diversificare activitate cu granturi pentru investitii, conform OUG 130/2020.  Prin acest proiect urmeaza sa se achizitioneze utilaje de service, servere si alte echipamente. Pentru inceput, contribuabilul are doar contractul pentru asistenta si consultanta pentru elaborarea documentatiei pentru finantarea nerambursabila. Valoarea contractului intra drept cheltuial...» citeste mai departe aici

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X