email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Registrul beneficiarilor reali: ce trebuie sa stii despre procedura de inregistrare online si tarifele pentru acces

Registrul beneficiarilor reali: ce trebuie sa stii despre procedura de inregistrare online si tarifele pentru acces
onrcregistrul beneficiarilor realilegea 129/2019

Ministerul Justitiei a publicat luni, 12 octombrie 2020, un proiect de ordin care cuprinde Procedura de inregistrare online si de aprobare a tarifelor pentru accesul la Registrul beneficiarilor reali tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, insotit de doua anexe si de Referatul de aprobare. 

Procedura se aplica pentru asigurarea accesului la datele inregistrate in Registrul beneficiarilor reali a persoanelor fizice si juridice indreptatite conform art. 19 alin.(8) lit. c) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenire si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.
Tarifele pentru accesul la Registrul beneficiarilor reali se achita exclusiv on-line, prin portalul de servicii on-line al Oficiului National al Registrului Comertului, denumit in continuare ONRC. 

Pana la data de 1 noiembrie 2020, ONRC va operationaliza accesul on-line la informatiile inregistrate in Registrul beneficiarilor reali, se specifica in proiectul de act normativ.

Accesul la registrul central al beneficiarilor reali prevazut la alin. (5) lit. a) ( tinut de Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC) este asigurat, in conformitate cu normele privind protectia datelor cu caracter personal:

a) autoritatilor care au competente de supraveghere si control, organelor judiciare, in conditiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, si Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), in timp util, fara nicio restrictie si fara a alerta persoana in cauza;

b) entitatilor raportoare atunci cand aplica masurile de cunoastere a clientelei;


c) oricarei persoane fizice sau juridice.

Registrul beneficiarilor reali: Informatii despre procedura de inregistrare online 

Persoanele fizice sau juridice indreptatite conform art. 19 alin. (8) lit. c) din Legea nr. 129/2019 se inregistreaza on-line in portalul de servicii al ONRC si solicita accesul la serviciul on-line de furnizare informatii din Registrul beneficiarilor reali. Accesul la datele din Registrul beneficiarilor reali este asigurat persoanelor vizate, prin portalul de servicii on-line al ONRC, cu conditia achitarii on-line a tarifului legal aferent.

Procedura aprobata prin ordinul anexat va fi aplicata si autoritatilor care au competenta de supraveghere si control, organelor judiciare, ONPCSB si entitatilor raportoare potrivit art. 19 alin. (8) din Legea nr. 129/2019,  in situatia in care opteaza pentru asigurarea acestei modalitati de acces la Registrul beneficiarilor reali. Pentru acestea, accesul la Registrul beneficiarilor reali este asigurat cu titlu gratuit, in urma inregistrarii on-line in portalul de servicii al ONRC, pe baza unui document semnat electronic de catre reprezentantul legal. 

Dupa transmiterea solicitarii de acces la serviciul on-line de furnizare informatii din Registrul beneficiarilor reali, prin portalul ONRC se transmite persoanelor indicate la art. 1 alin. (1) un email de confirmare acces.

Cat priveste tariful pentru accesul la informatiile din Registrul beneficiarilor reali, din analiza efectuata la nivelul ONRC s-a stabilit ca din Registrul beneficiarilor reali se vor elibera doua tipuri de informatii, respectiv informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi) si eliberarea unui raport istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/calitatea de beneficiar real al unei persoane fizice. Acestea vor fi eliberate exclusiv online, contra unui tarif care nu trebuie sa depaseasca costurile administrative asociate punerii la dispozitie a informatiilor, inclusiv costurile de intretinere si dezvoltare a registrului. 

Potrivit unei anexe care insoteste proiectul de act normativ, acestea vor fi cele doua tipuri de cereri si tarifele aferente:

- Cerere furnizare informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi) - 20 lei;

- Cerere eliberare raport istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice / privind calitatea de beneficiar real a unei persoane fizice - 100 lei. 

Pentru stabilirea tarifelor celor doua operatiuni a fost previzionat numarul de solicitari pe o perioada de cinci ani pornind de la numarul de persoane juridice active la 31.12.2019.

De asemenea, s-a estimat, pe o perioada de 5 ani, si numarul solicitarilor de informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi) si de eliberare a raportului istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/calitatea de beneficiar real al unei persoane fizice. Totodata, s-a stabilit ponderea tuturor cheltuielilor administrative in totalul cheltuielilor ONRC, baza pentru determinarea cheltuielilor anuale pe cele doua tipuri de informatii si s-au avut in vedere si cheltuielile cu aplicatia informatica dedicata Registrului beneficiarilor reali.

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
onrcregistrul beneficiarilor realilegea 129/2019

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 14 Octombrie 2020


Votati articolul "Registrul beneficiarilor reali: ce trebuie sa stii despre procedura de inregistrare online si tarifele pentru acces":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 5 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Administrarea corecta si in legalitate a unui PFA

Intrebare: Tocmai am infiintat un PFA, si nu stiu ce taxe trebuie sa le platesc afara de cele doua declaratii pe care le-am depus deja (220 si 600). Impozit pe venit si pensie. Vreau sa stiu daca sunt si altele si ce trebuie sa mai am pe langa REGISTRU UNIC DE CONTROL. Prestez un job liberal de coordonator vanzari si am contract de colaborare cu Avon Cosmetics. Cam asta-i domeniul de activitate. Exista vre-un plafon de valoare a investitiilor/cheltuielilor pe care sa le inregistrez si care sunt acestea? In contractul meu cu Avon am obligatia sa imi formez o echipa de vanzari si deci cheltuielile mele pot fi in sensul acesta. Prospectare de piata, organizarea de intalniri/prezentari, evenimente unde pot oferi cadouri in produsele firmei pt. care lucrez. Cam acestea va pot spune.

Raspuns: Va multumesc foarte mult!... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 14 Octombrie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 9 + 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

 • Descarcati Declaratia 112 - Ultima versiune valabila 2020 - Stare D112

  • In data de 21 octombrie 2020, ANAF a adus o noua actualizare PDF-ului inteligent necesar pentru generarea Declaratiei 112 - declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - conform Ordinului comun nr. 1942/979/819 al MFP/MMJS/MS, publicat in M.Of.426/ 21.05.2020, valabil incepand cu 01.04.2020.  Principala modificare a Declaratiei 112 din ultima perioada o reprezinta decla...» citeste mai departe aici

 • Guvernul a aprobat esalonarea datoriilor restante si a prelungit termenele pentru executari si accesorii

  • Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a esalonarii la plata pentru cel mult 12 luni, pentru obligatiile bugetare principale si accesorii a caror scadenta/termen de plata s-a implinit dupa data la care a fost declansata starea de urgenta si pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, informeaza Finantele. Totodata, Executivul a decis prelungirea pana la 25 decembrie a perioadei in care nu se percep dobanzi ...» citeste mai departe aici

 • Noi zile libere platite pentru parinti. Care sunt conditiile?

  • Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a informat ca a adus in atentia Guvernului propunerea de completare a OUG 147/2020 privind acordarea de zile libere platite in contextul unor focare Covid-19 in scoli si gradinite.  "Asa cum am promis, astazi am adus in atentia Guvernului propunerea de completare a ...» citeste mai departe aici

 • Cele mai frecvente sanctiuni aplicate de ITM. Afla de unde vine pericolul!

  • Daca maine ar bate la usa ta un inspector ITM, cat de bine ai face fata controlului? Cu siguranta nu doar o data te-a chinuit acest gand, mai ales ca in ultima perioada institutia a devenit tot mai insistenta si mai acida.     Pentru ca firma ta sa fie imposibil de sanctionat, trebuie sa fii la curent cu urmatoarele informatii: ...» citeste mai departe aici

 • Granturi pentru investitii. Care este monografia contabila?

  •   Expertul nostru prezinta un model de monografie contabila pentru un proiect diversificare activitate cu granturi pentru investitii, conform OUG 130/2020.  Prin acest proiect urmeaza sa se achizitioneze utilaje de service, servere si alte echipamente. Pentru inceput, contribuabilul are doar contractul pentru asistenta si consultanta pentru elaborarea documentatiei pentru finantarea nerambursabila. Valoarea contractului intra drept cheltuial...» citeste mai departe aici

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X