email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Registrul beneficiarilor reali: ce trebuie sa stii despre procedura de inregistrare online si tarifele pentru acces

Registrul beneficiarilor reali: ce trebuie sa stii despre procedura de inregistrare online si tarifele pentru acces
onrcregistrul beneficiarilor realilegea 129/2019

Ministerul Justitiei a publicat luni, 12 octombrie 2020, un proiect de ordin care cuprinde Procedura de inregistrare online si de aprobare a tarifelor pentru accesul la Registrul beneficiarilor reali tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, insotit de doua anexe si de Referatul de aprobare. 

Procedura se aplica pentru asigurarea accesului la datele inregistrate in Registrul beneficiarilor reali a persoanelor fizice si juridice indreptatite conform art. 19 alin.(8) lit. c) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenire si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.
Tarifele pentru accesul la Registrul beneficiarilor reali se achita exclusiv on-line, prin portalul de servicii on-line al Oficiului National al Registrului Comertului, denumit in continuare ONRC. 

Pana la data de 1 noiembrie 2020, ONRC va operationaliza accesul on-line la informatiile inregistrate in Registrul beneficiarilor reali, se specifica in proiectul de act normativ.

Accesul la registrul central al beneficiarilor reali prevazut la alin. (5) lit. a) ( tinut de Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC) este asigurat, in conformitate cu normele privind protectia datelor cu caracter personal:

a) autoritatilor care au competente de supraveghere si control, organelor judiciare, in conditiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, si Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), in timp util, fara nicio restrictie si fara a alerta persoana in cauza;

b) entitatilor raportoare atunci cand aplica masurile de cunoastere a clientelei;


c) oricarei persoane fizice sau juridice.

Registrul beneficiarilor reali: Informatii despre procedura de inregistrare online 

Persoanele fizice sau juridice indreptatite conform art. 19 alin. (8) lit. c) din Legea nr. 129/2019 se inregistreaza on-line in portalul de servicii al ONRC si solicita accesul la serviciul on-line de furnizare informatii din Registrul beneficiarilor reali. Accesul la datele din Registrul beneficiarilor reali este asigurat persoanelor vizate, prin portalul de servicii on-line al ONRC, cu conditia achitarii on-line a tarifului legal aferent.

Procedura aprobata prin ordinul anexat va fi aplicata si autoritatilor care au competenta de supraveghere si control, organelor judiciare, ONPCSB si entitatilor raportoare potrivit art. 19 alin. (8) din Legea nr. 129/2019,  in situatia in care opteaza pentru asigurarea acestei modalitati de acces la Registrul beneficiarilor reali. Pentru acestea, accesul la Registrul beneficiarilor reali este asigurat cu titlu gratuit, in urma inregistrarii on-line in portalul de servicii al ONRC, pe baza unui document semnat electronic de catre reprezentantul legal. 

Dupa transmiterea solicitarii de acces la serviciul on-line de furnizare informatii din Registrul beneficiarilor reali, prin portalul ONRC se transmite persoanelor indicate la art. 1 alin. (1) un email de confirmare acces.

Cat priveste tariful pentru accesul la informatiile din Registrul beneficiarilor reali, din analiza efectuata la nivelul ONRC s-a stabilit ca din Registrul beneficiarilor reali se vor elibera doua tipuri de informatii, respectiv informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi) si eliberarea unui raport istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/calitatea de beneficiar real al unei persoane fizice. Acestea vor fi eliberate exclusiv online, contra unui tarif care nu trebuie sa depaseasca costurile administrative asociate punerii la dispozitie a informatiilor, inclusiv costurile de intretinere si dezvoltare a registrului. 

Potrivit unei anexe care insoteste proiectul de act normativ, acestea vor fi cele doua tipuri de cereri si tarifele aferente:

- Cerere furnizare informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi) - 20 lei;

- Cerere eliberare raport istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice / privind calitatea de beneficiar real a unei persoane fizice - 100 lei. 

Pentru stabilirea tarifelor celor doua operatiuni a fost previzionat numarul de solicitari pe o perioada de cinci ani pornind de la numarul de persoane juridice active la 31.12.2019.

De asemenea, s-a estimat, pe o perioada de 5 ani, si numarul solicitarilor de informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi) si de eliberare a raportului istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/calitatea de beneficiar real al unei persoane fizice. Totodata, s-a stabilit ponderea tuturor cheltuielilor administrative in totalul cheltuielilor ONRC, baza pentru determinarea cheltuielilor anuale pe cele doua tipuri de informatii si s-au avut in vedere si cheltuielile cu aplicatia informatica dedicata Registrului beneficiarilor reali.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
onrcregistrul beneficiarilor realilegea 129/2019


Data aparitiei: 14 Octombrie 2020

Votati articolul "Registrul beneficiarilor reali: ce trebuie sa stii despre procedura de inregistrare online si tarifele pentru acces":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X