email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Registrul beneficiarilor reali: ce trebuie sa stii despre procedura de inregistrare online si tarifele pentru acces

Registrul beneficiarilor reali: ce trebuie sa stii despre procedura de inregistrare online si tarifele pentru acces
onrcregistrul beneficiarilor realilegea 129/2019

Ministerul Justitiei a publicat luni, 12 octombrie 2020, un proiect de ordin care cuprinde Procedura de inregistrare online si de aprobare a tarifelor pentru accesul la Registrul beneficiarilor reali tinut de Oficiul National al Registrului Comertului, insotit de doua anexe si de Referatul de aprobare. 

Procedura se aplica pentru asigurarea accesului la datele inregistrate in Registrul beneficiarilor reali a persoanelor fizice si juridice indreptatite conform art. 19 alin.(8) lit. c) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenire si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.
Tarifele pentru accesul la Registrul beneficiarilor reali se achita exclusiv on-line, prin portalul de servicii on-line al Oficiului National al Registrului Comertului, denumit in continuare ONRC. 

Pana la data de 1 noiembrie 2020, ONRC va operationaliza accesul on-line la informatiile inregistrate in Registrul beneficiarilor reali, se specifica in proiectul de act normativ.

Accesul la registrul central al beneficiarilor reali prevazut la alin. (5) lit. a) ( tinut de Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC) este asigurat, in conformitate cu normele privind protectia datelor cu caracter personal:

a) autoritatilor care au competente de supraveghere si control, organelor judiciare, in conditiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, si Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), in timp util, fara nicio restrictie si fara a alerta persoana in cauza;

b) entitatilor raportoare atunci cand aplica masurile de cunoastere a clientelei;


c) oricarei persoane fizice sau juridice.

Registrul beneficiarilor reali: Informatii despre procedura de inregistrare online 

Persoanele fizice sau juridice indreptatite conform art. 19 alin. (8) lit. c) din Legea nr. 129/2019 se inregistreaza on-line in portalul de servicii al ONRC si solicita accesul la serviciul on-line de furnizare informatii din Registrul beneficiarilor reali. Accesul la datele din Registrul beneficiarilor reali este asigurat persoanelor vizate, prin portalul de servicii on-line al ONRC, cu conditia achitarii on-line a tarifului legal aferent.

Procedura aprobata prin ordinul anexat va fi aplicata si autoritatilor care au competenta de supraveghere si control, organelor judiciare, ONPCSB si entitatilor raportoare potrivit art. 19 alin. (8) din Legea nr. 129/2019,  in situatia in care opteaza pentru asigurarea acestei modalitati de acces la Registrul beneficiarilor reali. Pentru acestea, accesul la Registrul beneficiarilor reali este asigurat cu titlu gratuit, in urma inregistrarii on-line in portalul de servicii al ONRC, pe baza unui document semnat electronic de catre reprezentantul legal. 

Dupa transmiterea solicitarii de acces la serviciul on-line de furnizare informatii din Registrul beneficiarilor reali, prin portalul ONRC se transmite persoanelor indicate la art. 1 alin. (1) un email de confirmare acces.

Cat priveste tariful pentru accesul la informatiile din Registrul beneficiarilor reali, din analiza efectuata la nivelul ONRC s-a stabilit ca din Registrul beneficiarilor reali se vor elibera doua tipuri de informatii, respectiv informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi) si eliberarea unui raport istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/calitatea de beneficiar real al unei persoane fizice. Acestea vor fi eliberate exclusiv online, contra unui tarif care nu trebuie sa depaseasca costurile administrative asociate punerii la dispozitie a informatiilor, inclusiv costurile de intretinere si dezvoltare a registrului. 

Potrivit unei anexe care insoteste proiectul de act normativ, acestea vor fi cele doua tipuri de cereri si tarifele aferente:

- Cerere furnizare informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi) - 20 lei;

- Cerere eliberare raport istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice / privind calitatea de beneficiar real a unei persoane fizice - 100 lei. 

Pentru stabilirea tarifelor celor doua operatiuni a fost previzionat numarul de solicitari pe o perioada de cinci ani pornind de la numarul de persoane juridice active la 31.12.2019.

De asemenea, s-a estimat, pe o perioada de 5 ani, si numarul solicitarilor de informatii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situatia la zi) si de eliberare a raportului istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/calitatea de beneficiar real al unei persoane fizice. Totodata, s-a stabilit ponderea tuturor cheltuielilor administrative in totalul cheltuielilor ONRC, baza pentru determinarea cheltuielilor anuale pe cele doua tipuri de informatii si s-au avut in vedere si cheltuielile cu aplicatia informatica dedicata Registrului beneficiarilor reali.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Cine efectueaza inventarierea? Care este lista documentelor pentru inventar?


Manualul de Inventariere a fost modificat!

Gasiti noua procedura de inventariere, explicata pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti in Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG.

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
onrcregistrul beneficiarilor realilegea 129/2019


Data aparitiei: 14 Octombrie 2020

Votati articolul "Registrul beneficiarilor reali: ce trebuie sa stii despre procedura de inregistrare online si tarifele pentru acces":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X