Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Declaratia unica 2022: categorii vizate, rectificarea si termenul de depunere

Data actualizarii: 06 Ianuarie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declaratia unica 2022: categorii vizate, rectificarea si termenul de depunere
declaratia unicaimpozit pe venitcontributii socialerectificativa

ANAF a actualizat PDF-ul inteligent necesar pentru generarea Declaratiei unice in data de 5 ianuarie 2022, conform Ordinului nr. 2127/2021 (MO nr. 10 din 5 ianuarie 2022). 

Formularul se utilizeaza pentru declararea veniturilor realizate si a impozitului si contributiilor sociale datorate pe anul 2021, precum si a veniturilor estimate pe anul 2022 si a taxelor aferente.
 

Ce greseli pot sa apara la completarea Declaratiei unice si cum pot fi evitate? Citeste ghidul care prezinta modul corect de completare. 

Declaratia unica 2022: care sunt noile modificari?

a) introducerea la Capitolul I, sectiunea 1 din formular a unei subsectiuni noi, subsectiunea 3, care se completeaza de persoanele fizice care realizeaza, in cursul anului de raportare, venituri impuse pe baza normelor de venit din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala; 

b) introducerea la Capitolul I, sectiunea 2, a doua subsectiuni distincte, dupa cum urmeaza: 
- subsectiunea 1 - pentru stabilirea si declararea impozitului pe veniturile realizate din strainatate; 
- subsectiunea 2 - pentru stabilirea si declararea contributiilor sociale datorate de catre contribuabili, pentru veniturile reprezentand remuneratii, indemnizatii si alte venituri similare, precum si orice alte avantaje, in bani si/sau in natura, obtinute din strainatate in calitate de membri ai consiliului de administratie, membri ai directoratului, membri ai consiliului de supraveghere, administratori, directori, cenzori, membri fondatori, reprezentanti in adunarea generala a actionarilor sau orice alte activitati desfasurate in functii similare pentru activitatea desfasurata in strainatate la angajatori/platitori de venit care nu au sediul permanent si nu sunt rezidenti fiscali in Romania; 
c) introducerea la Capitolul I a unei sectiuni distincte, sectiunea 7, pentru stabilirea si declararea obligatiilor fiscale datorate de catre contribuabili, pentru indemnizatiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2021; 

d) actualizarea sectiunii “Sumarul obligatiilor privind impozitul pe venitul realizat si contributiile sociale datorate, stabilite prin declaratia curenta”, de la Capitolul I din formular, care devine sectiunea 8, dupa cum urmeaza:

- introducerea campurilor necesare pentru definitivarea impozitului anual datorat cu platile anticipate retinute la sursa in cazul veniturilor realizate de catre contribuabili, altii decat titularul dreptului de proprietate, fost proprietar sau mostenitorii legali ori testamentari ai acestuia, de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, ca urmare a valorificarii dreptului de creanta dobandit in legatura cu masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania potrivit prevederilor Legii nr. 165/2013; 
- introducerea campurilor privind obligatiile fiscale datorate de contribuabili potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2021; 

e) completarea tabelului “Produse vegetale” de la subsectiunea 3, Capitolul II din formular cu o noua categorie de venit din activitati agricole pentru care venitul anual se determina pe baza de norme de venit - “Plante furajere”. 

Descarca Declaratia unica 2022 - ultima versiune

Soft A - actualizat in 5 ianuarie 2022

Structura - actualizata in 5 ianuarie 2022


Declaratia unica 2022 - cine are obligatia depunerii? 

Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaratia se depune si de catre urmatoarele categorii de contribuabili:

- profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe care au beneficiat de:

  • indemnizatia prevazuta la art.XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • indemnizatia prevazuta la art.3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • indemnizatia prevazuta la art.6 alin.(1) lit.a) si/sau lit.b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2021 pentru stabilirea unor masuri de protectie sociala a angajatilor si a altor categorii profesionale in contextul interzicerii, suspendarii ori limitarii activitatilor economice, determinate de situatia epidemiologica generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

- avocati care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art.XV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, cu modificarile si completarile ulterioare.

Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

NOTA: Persoanele fizice cu handicap grav ori accentuat care realizeaza venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, scutite de la plata impozitului pe venit, au obligatia declararii veniturilor si depunerii declaratiei.

Declaratia unica 2022 - termenul de depunere

1. Declaratia se depune:

- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale;

- pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate;

- pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil stabilit potrivit art. 123 alin. (3) din Codul fiscal, pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.

- in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii/incheierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.

- in termen de 30 de zile de la data incetarii activitatii/rezilierii contractului intre parti, in cazul contribuabililor care inceteaza o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.

Rectificarea declaratiei unice

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile actuale nu corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casuta/casutele "Declaratie rectificativa privind capitolul I" si/sau "Declaratie rectificativa privind capitolul II", completandu-se, dupa caz, capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pentru anul ....." si/sau capitolul II "Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate pentru anul ..........."

Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala/anterioara.

La rectificarea declaratiei se vor avea in vedere urmatoarele:

 - declaratia initiala este declaratia care nu are nicio bifa de rectificativa selectata;
 - este permisa depunerea unei singure declaratii initiale;
 - declaratia rectificativa este declaratia cu cel putin o bifa de rectificativa selectata (la capitolul I sau capitolul II sau la ambele capitole);
 - o declaratie rectificativa care rectifica ambele capitole (capitolul I si capitolul II) trebuie sa aiba ambele bife de rectificare selectate. 

Contribuabilii pot rectifica impozitul pe venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere, cu exceptia contribuabililor care nu au obligatia completarii capitolului I din declaratie si care rectifica declaratia in conditiile prevazute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care determinarea venitului brut se efectueaza potrivit prevederilor art. 120 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si in care chiria este exprimata in lei sau reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, depun declaratia in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit, in situatia incetarii activitatii in cursul anului, respectiv a intreruperii temporare, sunt obligati ca in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sa depuna declaratia la organele fiscale competente si sa isi recalculeze impozitul pe venit.

Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din activitati independente/activitati agricole, in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, determinate pe baza normelor de venit sau in sistem real, depun declaratia in termen de 30 de zile de la obtinerea certificatului care atesta incadrarea in gradul de handicap, in vederea recalcularii venitului net anual si a impozitului datorat.

Declaratia unica 2022 - modul de depunere

Declaratia se depune, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, respectiv:

- prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
- prin intermediul serviciului "Depunere declaratii", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
- in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire. 

Contribuabilii care nu detin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitatilor fiscale, cu ajutorul carora pot efectua urmatoarele operatiuni:

- inregistrarea in cadrul serviciului Spatiul Privat Virtual;
- completarea Declaratiei Unice;
- depunerea Declaratiei Unice.

Lista sediilor unitatilor fiscale in care sunt puse la dispozitia contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regaseste pe site-ul www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili – Servicii oferite contribuabililor.

De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin si functionarilor din cadrul organelor fiscale locale, in cadrul carora exista personal special instruit pentru a acorda indrumare si asistenta pentru depunerea Declaratiei unice.  






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X