Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Contractul de vanzare-cumparare auto poate fi trimis prin SPV la Fisc si fara semnatura electronica

Data aparitiei: 04 Martie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contractul de vanzare-cumparare auto poate fi trimis prin SPV la Fisc si fara semnatura electronica
contract autofiscspvsemnatura electronica

Persoanele care nu detin o semnatura electronica vor putea trimite online la Fisc contractul de vanzare-cumparare auto, se arata intr-un proiect de lege inregistrat recent la Senat.

In prezent, legislatia prevede ca actul de instrainare-dobandire se poate incheia si in forma electronica si semna cu semnatura electronica, potrivit Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica. Acest act poate fi comunicat electronic organului fiscal local de la domiciliul persoanei care instraineaza, organului fiscal local de la domiciliul persoanei care dobandeste si organului competent privind radierea/inregistrarea/inmatricularea mijlocului de transport, in scopul radierii/inregistrarii/inmatricularii, de catre persoana care instraineaza, de catre persoana care dobandeste sau de catre persoana imputernicita, dupa caz. 

Initiatorii proiectului legislativ doresc simplificarea acestui proces si propun ca "contribuabilul care foloseste spatiul privat virtual al organului fiscal, si in forma scanata, in fisier format pdf, cu mentiunea letrica «Conform cu originalul»".

In expunerea de motive, initiatorii mai precizeaza ca majoritatea persoanelor fizice nu detin certificate digitale pentru semnarea electronica a actelor intrucat costurile pentru achizitia unui asemenea dispozitiv sunt mari in special pentru cei care nu tranzactioneaza frecvent mijloace de transport. "Ori in conditiile in care pentru a depune electronic documentele necesare organului fiscal local pentru luarea/scoaterea in/din evidenta fiscala a mijloacelor de transport contribuabilii trebuie sa detina aceste certificate digitale, certificate ce genereaza costuri suplimentare, in special pentru persoanele fizice, coroborate cu prevederile Legii 207/2015 privind codul de procedura fiscala potrivit careia declaratiile si documentele necesare organului fiscal local pot fi depuse in format electronic prin mijloacele specifice de transmitere la distanta sau in format letric la ghiseu, e de la sine inteles ca optiunea contribuabililor va fi cea care permite depunerea documentelor la ghiseu, formandu-se din nou acele cozi pe care le stie toata lumea."

De asemenea, a mai fost propusa eliminarea alin. (16) al art. 471 intrucat hotararea judecatoreasca la care se face referire in cuprinsul acestuia se incadreaza in categoria „alte acte”, iar modul de depunere a acestora, la organele fiscale locale si la organul competent privind inmatricularea/inregistrarea/radierea mijloacelor de transport, este reglementat la alin. (12), (14) si (14'), dupa caz.

Citeste si: Categoriile de contribuabili/platitori care vor fi obligate sa se inscrie in Spatiul Privat Virtual (SPV)






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X