Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Reevaluare cladire. Diferenta dintre amortizarea contabila si cea fiscala constituie element similar venitului?

Data actualizarii: 13 Iunie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reevaluare cladireamortizarea contabilaamortizarecod fiscalconditiivenit impozabil

In cuprinsul studiului de caz de mai jos, se ia ca exemplu concret situatia in care la 31.12.2013 a fost efectuata prima reevaluare a cladirii de unde a rezultat un plus de valoare de 23.000 lei. Se face inregistrarea nc 212= 105. Vom vedea daca incepand cu ianuarie 2014 ar trebui sa existe lunar  105 = 1065, precum si cu ce suma.

Conform pct. 124 alin. (1) din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene, diferenta dintre valoarea rezultata in urma reevaluarii imobilizarilor corporale si valoarea lor la costul istoric trebuie prezentata la rezerva din reevaluare, ca un subelement distinct in "Capital si rezerve", cont 105 " Rezerve din reevaluare".

Tratamentul fiscal al rezervei din reevaluare se va prezenta in notele explicative la situatiile financiare.

Pct.124 alin.(3) specifica ca surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve - cont 1065 " Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve de reevaluare", in momentul in care acest surplus reprezinta un castig realizat. Castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare.

Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. Astfel, valoarea rezervei transferate din contul 105 in contul 1065 va fi diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial de intrare a imobilizarii(costul istoric).

Din punct de vedere fiscal, amortizarea calculata in urma reevaluarii este deductibila fiscal, cu conditia indeplinirii prevederilor art.7 alin.(33) coroborat cu art.24 din Codul fiscal
, cu specificarea ca rezervele din reevaluare aferente amortizarii activului sunt considerate elemente similare veniturilor impozabile la calculul impozitului pe profit, conform art.19 din Codul  fiscal, coroborate cu pct.12 din Normele metodologice  de aplicare.

Astfel, conform art.2 2 alin.(5^1) din Codul fiscal, rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe,  efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Pri urmare , diferenta dintre amortizarea contabila si cea fiscala constituie element similar venitului si se ia in baza de calcul a impozitului pe profit , conform art. 22 alin. (5^1) din Codul fiscal
. In functie de tratamentul contabil adoptat, aceasta diferenta se poate relua lunar in contul 1065, prin nota contabila: 105 =1065 pe masura amortizarii imobilului.

Nu prezentati in intrebarea dvs informatii suficiente pentru a va calcula suma.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X