Potrivit art. 320 alin. (1) din Codul fiscal, persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila, obligata la plata taxei in conditiile prevazute la art. 307 alin. (2)-(4) si (6) si ale art. 308, trebuie sa autofactureze operatiunile respective pana cel mai tarziu in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, in cazul in care persoana respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor/prestator.
Pentru determinarea taxei pe valoarea adaugata datorate se utilizeaza cursul de schimb in vigoare la data emiterii autofacturii.
In baza acestei prevederi, persoana impozabila din Romania care efectueaza achizitii de bunuri sau servicii pentru care este obligata la plata TVA, daca nu primeste factura de la furnizor/prestator, autofactureaza operatiunile res pec tive pentru a-si putea indeplini obligatiile referitoare la TVA in Romania.
Autofactura - exemplu practic
O persoana impozabila din Romania, inregistrata in scopuri de TVA, achizitioneaza servicii de publicitate de la un prestator din SUA, dar pentru care nu primeste factura, este obligata sa autofactureze serviciile respective pana pe data de 15 a lunii urmatoare.
In baza autofacturii primite, se aplica taxare inversa si se declara operatiunea in decontul de TVA si in formularul 394.
Important!
Codul fiscal nu prevede posibilitatea autofacturarii in scopul deducerii TVA decat pentru operatiunile pentru care persoana obligata la plata TVA este beneficiarul livrarii/prestarii.
De exemplu, daca se receptioneaza fara factura marfuri de la un furnizor din Romania, achizitia este una locala, pentru care persoana obligata la plata TVA este furnizorul.
Beneficiarul livrarii/prestarii nu poate autofactura operatiunea respectiva si nu poate deduce TVA prin autofacturare.
Autofactura pentru bunuri achizitionate supuse regimului special
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Conform pct. 86 alin. (6) lit. d) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in scopul aplicarii art. 312 alin. (13) si (14) din Codul fiscal, persoana impozabila revanzatoare care aplica regimul special pentru bunuri second-hand va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura. Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
1. numarul de ordine si data emiterii facturii;
2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
3. numele si adresa partilor;
4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;
5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;
6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.
Mai multe detalii despre autofactura gasiti in Cartea Verde a TVA >>
Foto: pixabay.com