email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Definirea si structura capitalului si rezervelor

capitalrezervestructuradefinire

Capitalurile „permanente“ reprezinta totalitatea surselor de finantare de care dispune unitatea patrimoniala pentru o perioada mai mare de un an.

Altfel spus, ele constituie sursele de finantare cu caracter stabil pe care le poate utiliza intreprinderea pentru procurarea tuturor elementelor patrimoniale de activ.

Capitalul social reprezinta aportul in numerar si/sau in natura subscris de catre actionari sau asociati atat la constituirea unitatii patrimoniale, cat si ulterior, cu prilejul majorarii acestei categorii de capitaluri proprii. La infiintrea societatii comerciale, marimea capitalului social este stabilita prin actul constitutiv, avandu-se in vedere ca pentru societatile pe actiuni si in comandita simpla, precum si pentru cele cu raspundere limitata, nu poate fi mai mic de 25.000 euro in echivalent lei si, respectiv, 200 lei.

Majorarea sau diminuarea capitalului social se realizeaza pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, asa cum se va prezenta ulterior, si impune efectuarea modificarii corespunzatoare a actului constitutiv.

Sub aspectul marimii sale, capitalul social se identifica cu valoarea nominala a tuturor actiunilor sau partilor sociale, respectiv cu valoarea aportului in natura sau in numerar, a rezervelor incorporate si profitului net repartizat pentru majorarea capitalului sau altor operatii care conduc la modificarea acestuia.

Actiunile sau partile sociale se pot evalua la urmatoarele valori:

a) Valoarea nominala este data de raportul dintre valoarea capitalului social si numarul de titluri emise (actiuni sau parti sociale).

La infiintarea unei societati cu raspundere limitata se constituie un capital social de 1.000 lei, care este divizat in 20 de parti sociale.

Valoarea nominala a unei parti sociale: 1.000 : 20 = 50 lei.

b) Valoarea de piata sau cotatia titlurilo r este valoarea de vanzare – cumparare a titlurilor, care se stabileste, de regula, prin negociere la bursa de valori, pe baza raportului dintre cerere si oferta. Pretul de piata al unei actiuni depinde de mai multi factori, cum ar fi: marimea dividendelor asteptate de catre actionari, stabilitatea financiara a societatii, situatia generala a pietei de capital, rata dobanzilor etc.

c) Pretul de emisiune sau cursul actiunilor este pretul care trebuie platit de catre persoanele care subscriu actiunile sau partile sociale. Pretul de emisiune poate fi egal sau mai mare decat valoarea nominala.

d) Valoarea financiara exprima echivalentul corespunzator capitalizarii dividendului anual pe o actiune la o rata medie a dobanzii pe piata.

Valoarea financiara = dividendul distribuit pe actiune/rata medie a dobanzii pe piata

Pentru o actiune s-a primit un dividend de 5 lei, iar rata medie a dobanzii este de 8%. Valoarea financiara = 5 : 8/100 = 62,50 lei.

Suma de 62,50 lei corespunde sumei totale care ar trebui plasata la dobanda de 8% pentru a obtine un avantaj egal cu marimea dividendului de 5 lei.

e) Valoarea de randament este valoarea corespunzatoare profitului net pe o actiune care se poate capitaliza in cursul exercitiului financiar la o rata medie a dobanzii pe piata. Venitul titlurilor este egal cu dividendele plus profitul incorporat in rezerve.

Valoarea de randament = (dividendul distribuit pe actiune + cota-parte din profit pe actiune incorporata in rezerve): rata medie a dobanzii pe piata.

Dividendul pe actiune este de 5 lei, partea din profit incorporata in rezerve este de 2 lei pe actiune, iar rata dobanzii este de 8% pe an. Valoarea de randament = (5 + 2) : 8/100 = 87,50 lei.

f) Valoarea contabila sau bilantiera se calculeaza ca un raport intre activul net contabil si numarul de titluri; activul net contabil = activ total – datorii – active fictive sau activul net contabil = capitaluri proprii – active fictive.

Constituirea capitalului social se face prin subscriere de aport social de catre asociati sau actionari.

Prin actiunea de subscriere, asociatii sau actionarii se angajeaza in actul de constituire la o contributie in bani sau in natura, in vederea infiintarii sau dezvoltarii unei societati comerciale.

Pentru ca intre subscriere si depunerea efectiva a capitalului promis poate exista un anumit decalaj in timp, capitalul social imbraca doua forme:

  • capital subscris nevarsat;
  • capital subscris varsat.

La constituirea societatilor pe actiuni trebuie varsat cel putin 30% din capitalul subscris. Restul de capital se va varsa in termen de 12 luni de la inmatriculare.

In cazul societatilor cu raspundere limitata, capitalul social subscris se varsa, de regula, integral inainte de inceperea formalitatilor de constituire.

Aporturile in numerar sunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate.

Daca societatea comerciala are asociat unic, valoarea aportului in natura va fi stabilita pe baza unei expertize de specialitate.

Orice modificare a capitalului social se poate face numai pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor si cu indeplinirea tuturor formalitatilor juridice legate de aceasta hotarare.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
capitalrezervestructuradefinire


Data aparitiei: 14 Septembrie 2009

Votati articolul "Definirea si structura capitalului si rezervelor":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X