Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

SRL care functioneaza ca un CAR. Ce documente sunt necesare si cum inregistram veniturile din consultanta?

Data aparitiei: 30 Martie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
monografie contabilagarantiicod CAENconsultanta in afaceriCARinregistrari contabile

In cazul urmator, ne axam asupra reglementarilor si monografiei contabile necesare pentru o firma cu un cod CAEN de consultanta in afaceri, dorind sa functioneze dupa cum urmeaza:

1. Clientii achita taxa inscriere la societate si lunar o taxa pentru serviciul oferit de societatea respectiva, urmand sa achite lunar conform contract suma de bani din care isi vor face fond propriu (ca si la CAR) si, dupa trei luni, societatea acorda imprumut din fondurile colectate de la mai multi clienti prin tragere la sorti sau in functie de ordinea cererilor pentru realizarea afacerii pentru care a cerut consultanta (fara dobanda).

Stabilim astfel daca exista cod CAEN pentru activitatea mentionata, ce acte se intocmesc pentru sumele incasate in contul clientilor care nu reprezinta venit pentru societate, daca exista posibilitatea ca un SRL sa acorde imprumuturi, precum si care va fi monografia contabila.

Activitatea de consultanta presupune acordarea unor servicii (de consultanta) contra unui onorariu.
Inregistrarea veniturilor din consultanta presupune emiterea unor facturi si inregistrarea veniturilor aferente
            411                             =                      %
                                                                        704
                                                                        4427
Incasarea
        5121                               =                      411
 

 Pentru a putea desfasura activitati de atragere fonduri si acordare de credite trebuie sa va autorizati ca Institutia Financiara Nebancara.09 ativitatea de creditare se desfasoara cu titlu profesional prin institutii de credit si prin institutiile financiare prevazute la sectiunea a 2-a a cap. IV al titlului I al partii I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007


, cu modificarile si completarile ulterioare.
 Este interzisa desfasurarea cu titlu profesional a activitatii de creditare de alte persoane.
 La rezervarea numelui este obligatoriu ca o societate care desfasoara activitatea de creditare sa includa in denumire sintagma: "institutie financiar nebancara" sau prescurtat I.F.N
Forma juridica a IFN  este aceea de Societate Comerciala pe Actiuni.  Institutiile financiare nebancare pot desfasura urmatoarele activitati de creditare:
    a) acordare de credite, incluzand, fara a se limita la: credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiuni de factoring, scontare, forfetare;
    b) leasing financiar;
    c) emitere de garantii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finantare;
    d) acordare de credite cu primire de bunuri in gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
    e) acordare de credite catre membrii asociatiilor fara scop patrimonial organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor de catre aceste entitati, organizate sub forma juridica a caselor de ajutor reciproc;
    f) alte forme de finantare de natura creditului.
 
 Institutiile financiare nebancare pot desfasura activitati conexe si auxiliare legate de realizarea activitatilor de creditare sau de functionarea entitatii.
    In masura in care activitatile avute in vedere se circumscriu activitatilor de creditare inscrise in obiectul de activitate al institutiei financiare nebancare, aceasta poate efectua operatiuni in mandat si poate presta servicii de consultanta.
    Institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul general pot efectua si operatiuni de schimb valutar aferente activitatilor permise, cu respectarea tuturor conditiilor prevazute de reglementarile in materie.
    Institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul de evidenta pot desfasura si activitatile prevazute de legislatia speciala care le reglementeaza activitatea, precum si activitatile auxiliare legate de realizarea acestora.
Capitalul minim este de 200.000 euro.

In Actul Constitutiv – la obiectul principal de activitate – se vor putea include numai activitati de creditare.

Se interzice I.F.N. desfasurarea de acivitati de atragere de depozite ori alte fonduri nerambursabile de la public.

Pentru a putea desfasura activitatile prevazute in obiectul de acivitate, este necesara obtinerea de catre I.F.N. a documentului emis de Banca Nationala, care atesta inscrierea in Registru General.
In vederea obtinerii documentului mentionat, in termen de 30 de zile de la data inmatricularii la Registru Comertului, se trimite Bnacii Nationale o cerere de inscriere in Registrul General.
CAR-urile sunt infiintate ca asociatii fara scop patrimonial dar pentru a putea desfasura activitate de creditare sunt inregistrate ca IFN in Registrul General al BNR.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Gabi Popescu, auditor financiar






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X